+ Képzőművészet

Gustav Klimt halála előtt festette ezt a lenge ruhájú nőt

Gustav Klimt

A Nő legyezővel című gyönyörű kép Gustav Klimt kínai és japán művészet és kultúra iránti érdeklődését is mutatja.

Gustav Klimt halála előtt festett utolsó befejezett portréja akár 65 millió fontért (28 milliárd forintért) is elkelhet a Sotheby’s közelgő londoni aukcióján – számolt be róla szerdán a The Guardian.

Az 55 éves korában 1918-ban rövid betegség után váratlanul elhunyt osztrák művész Nő legyezővel című női portréjára júniusban lehet majd licitálni. A festményt jelenlegi tulajdonosai bocsátják árverésre, akik 30 évvel ezelőtt vásárolták meg.

A portré egy legyezőt tartó ismeretlen nőt ábrázol, akinek lenge ruhája felfedi meztelen vállát a virágos, madarak benépesített háttér előtt. Az egy négyzetméteres portrét négyzet alakú vászonra festette a művész.

A bécsi szecesszió vezéralakjának utolsó befejezett festményét két éve a bécsi Belvedere palotában megrendezett nagyszabású Klimt-kiállításon láthatta a közönség.

A kép szerepel a röviddel a festő halála után a műterméről készített fényképen. A festmény az 1920-as éveket követően valószínűleg a svájci Böhler család birtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Leopold adósságai miatt később túladott a képen, amelynek holléte ezután sokáig ismeretlen volt.

Az 1990-es években a műkincs már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért (3,5 milliárd forintért) kelt el egy New York-i árverésen.

A kép Gustav Klimt kínai és japán művészet és kultúra iránti érdeklődését is mutatja. A művész rengeteg kínai kerámiával és japán fametszettel töltötte meg otthonát, és gyakran viselt selyemkimonót vagy kínai ruhákat.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Laci szerint:

    Mindegyik képét halála előtt festette!:):):)

  2. Edebácsi szerint:

    Az igazi szenzáció az lenne, ha halála után festette volna!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top