+ Képzőművészet

Pistyur Imre Szentendrének ajándékozta a Dalmátok angyalát

Pistyur Imre

Pistyur Imre szobrász Csobánkán született 1953-ban. Érdeklődését gyerekkorában felkeltették a kőfaragók és kőművesek munkái.

Pistyur Imre szobrászművész gazdag életművéből nyílik kiállítás június 15-én a szentendrei MANK Galériában, a Munkácsy-díjas művész 70. születésnapja alkalmából.

A PISTYUR70 című, július 14-ig nyitva tartó tárlat az életművet – a kezdetektől napjainkig – a jellegzetes szobrok mellett kevésbé ismert festményeken keresztül mutatja be.

Pistyur szobrai jellemzően emberi alakokat és antropomorf élőlényeket jelenítenek meg. Mindegyik állatplasztika, valamilyen szimbolikus utalást hordoz magában, a kőemberek egy-egy élő karakter, vagy valós személy tulajdonságait őrzik. Pistyur Imre művei derűt és békét árasztanak.

Az alkotót évek óta több szakmai és személyes szál fűzi a Szentendrei Régi Művésztelepen működő kiállítóhely szellemiségéhez és közegéhez. A városban két köztéri szobra is megtalálható: a Szent Flórián szobor a Városházával szemben, a Skanzen vasútállomásánál Szent Kristóf szobora áll.

A művész városnak ajándékozott Dalmátok angyala című alkotása június 24-től, a MANK Galériához közeli Daru piacon kap majd helyet.

Pistyur Imre szobrász Csobánkán született 1953-ban. Érdeklődését gyerekkorában felkeltették a kőfaragók és kőművesek munkái. Első tanítómesterei a Csobánkán élő Szalóky Sándor és Szegvári Károly festőművészek voltak. 1969-től részt vett a Szentendrei Képzőművész Kör foglalkozásain és kiállításain. Egy ideig párhuzamosan festett és készített szobrokat. Mint írják, becslése szerint csaknem ezer szobrot faragott eddig.

Pistyur Imre 2002-től tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Szobrász Társaságnak, 2003-tól a Szentendrei Grafikai Műhelynek. Munkásságát 2011-ben Munkácsy-díjjal jutalmazták.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top