+ Történelem

Alemajehu herceg maradványait nem adják a britek, pedig a rokonok nagyon szeretnék a bibliai leszármazottat

Alemajehu

A hazájában a bibliai Salamon király elszármazottjának tartott Alemajehu herceg emléke ma is eleven Etiópiában.

Keresés a weben

A Buckingham-palota ismét elutasította egy Nagy-Britanniában meghalt etiópiai királyfi maradványainak visszaszolgáltatását a herceg rokonainak, a leszármazottak és Addisz-Abeba többszöri kérése ellenére sem – derült ki a BBC hírportáljának tudósításából.

Alemajehu herceg gyerekkorában került a brit hadsereg fogságába, miután a britek 1868-ban az akkori Abesszíniában legyőzték apját, II. Tevodrosz etióp császárt, aki a fogság helyett inkább az öngyilkosságot választotta.

A herceget és édesanyját, Tiruvorkot a hadsereg magával vitte, ám a császárné a tengeri úton meghalt.

Alemajehut Viktória királynő nagyra tartotta, és mikor a herceg 18 évesen tüdőgyulladásban meghalt, elrendelte, hogy a Windsori kastélyban található Szent György-kápolnában temessék el.

Naplójában Viktória aggodalmának adott hangot, hogy a herceg nem találja a helyét az Egyesült Királyságban, ahol “úgy érzi, az emberek megbámulják a bőrszíne miatt”.

A Buckingham-palota szóvivője hétfőn a sajtóval azt közölte, “nagyon valószínűtlen”, hogy az exhumálás a sír mellett eltemetettek nyughelyének megzavarása nélkül sikeres lenne.

A tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő szintén a kápolnában van eltemetve.

A hazájában a bibliai Salamon király elszármazottjának tartott Alemajehu herceg emléke ma is eleven Etiópiában: 1924-es londoni látogatása során Hailé Szelasszié etióp császár emléktáblát helyezett el a herceg sírján, 2007-ben pedig Girma Volde-Dzsordzsisz akkori etióp elnök már felszólította II. Erzsébetet a maradványok hazaszállítására.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top