+ Képzőművészet

Kemecsi Lajos MúzeumCafé Díjat kapott

Kemecsi Lajos

Kemecsi Lajos 2013-tól a Néprajzi Múzeum főigazgatója, ebben a pozíciójában 2014-től a 2022. májusi megnyitásig irányította a költözését.

Borítókép: Kemecsi Lajos 2023. április 20-án. Fotó: MúzeumCafé Díj

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója kapta az idei MúzeumCafé Díjat az általa vezetett intézmény költöztetésének és új helyszínen való megnyitásának példaértékű lebonyolításáért – írta a MúzeumCafé múzeumszakmai folyóirat pénteken.

A szakmai elismerést a Néprajzi Múzeum új otthonában csütörtök este megtartott díjátadó ünnepségen vehette át Kemecsi Lajos.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a 2011-ben alapított MúzeumCafé-díjjal a magyar múzeumi szakmából minden évben olyan szakember munkáját ismerik el, aki a lap szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.

A döntésben a szerkesztőség munkáját a szerkesztőbizottság (Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum nyugalmazott főigazgatója; Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója; György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének egyetemi tanára; Martos Gábor esztéta, művészeti író és Rockenbauer Zoltán művészettörténész) segítette.

A Néprajzi Múzeum több mint százezer darabos gyűjteményét az intézménynek korábban otthont adó Kossuth téri épületből Kemecsi Lajos irányításával rövid idő alatt és szinte sérülésmentesen költöztették át a múzeum szakemberei az új raktárközpontba, valamint a múzeum új, a Városligetben felépült épületébe, ahol egyidejűleg új, korszerű szemléletű időszaki kiállításokat is létrehoztak.

A díjátadón elhangzott laudációban kiemelték, hogy a gyűjteményi költözés lebonyolításának megszervezése magyar mércével páratlan, nemzetközi összehasonlításban is kuriózumnak tekinthető logisztikai teljesítmény volt. Mindez csak úgy sikerülhetett, hogy a Néprajzi Múzeum aktív állományánál jóval többen közreműködtek, jóval több ember együttműködését kellett megoldani, párhuzamosan különböző helyszíneken, így a korábbi múzeumépületben, több külső raktárban, egy irodaházban és az új raktározási központban.

Kemecsi Lajos 1993-ban végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem szakos középiskolai tanárként és etnográfusként; 1998-tól a néprajztudomány kandidátusa. 1993-tól a tatai Kuny Domokos Múzeum néprajzos muzeológusaként, valamint a tatai Eötvös József Gimnázium történelemtanáraként dolgozott.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2003-tól muzeológiai osztályvezetőként irányította az intézmény Néprajzi Látványtárának megvalósítását és a Felföldi mezőváros tájegység kialakítását, elnyerve a Pulszky Károly-díjat. 2007-től az intézmény tudományos igazgatójaként a Skanzen muzeológiai tevékenységének felelőse volt, többek között a múzeum Észak-magyarországi falu tájegységének megvalósítását irányította.

Kemecsi Lajos 2013-tól a Néprajzi Múzeum főigazgatója, ebben a pozíciójában 2014-től a 2022. májusi megnyitásig irányította az intézmény költözését a városligeti épületbe. 2022 decembere óta az MTA doktora, disszertációját Néprajz és muzeológia – Az elmélet és gyakorlat alakulása a 20-21. században címmel írta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top