+ Építészet

Egyre népszerűbbek a többgenerációs házak: ezt érdemes tudni róluk

többgenerációs házak

Mikor beszélhetünk többgenerációs családi házról?

A többgenerációs családi ház olyan otthont jelent, amely kialakításának köszönhetően egy fedél alatt biztosítja a család több generációjának együttélését. Korábban ez a vidéki – elsősorban falusi – közösségekben bevett szokás volt, aztán a XX. században lassan kikopott. Manapság viszont úgy tűnik, hogy reneszánszát élheti ez a megoldás, amelyben jelentősen közrejátszhatnak az anyagi megfontolások – például az állami támogatások, illetve a növekvő energiaárak.

A többgenerációs házak olyan ingatlanok, amelyeket úgy terveznek, hogy egy család több generációja, például a nagyszülők, a szülők és a gyerekek élhessenek együtt. Vannak közös használatú helyiségek, ugyanakkor az ilyen otthonokban külön lakótereket alakítanak ki valamennyi generáció számára. A lakrészek nemcsak külön hálószobákkal rendelkeznek, hanem saját fürdővel, konyhával akár még nappalival is.

A több generáció összefogása eredményeképpen pedig akár egy nagyobb, jobb környéken fekvő kertes családi ház is elérhetővé válhat a család számára. Azonban új ingatlan vásárlására sincs feltétlenül szükség egy ilyen otthon megteremtéséhez: fiatal párok számára kifejezetten kedvező lehetőség, ha a már meglévő családi házat alakítják többgenerációssá, például a tetőtér beépítése útján. Erre a célra pedig 2021. január elsejétől elérhető a CSOK összegének megfelelő támogatás is, amely kifejezetten az ilyen otthonok kialakítását ösztönzi.

Az összeg tetőtér-beépítésre vagy emeletráépítésre egyaránt igénybe vehető, amennyiben a kialakított lakrészek megfelelnek a támogatási feltételeknek. Mindegyiknek saját bejárattal kell rendelkeznie, akár a lépcsőházból, akár szabadlépcsőn át megközelíthető módon. Emellett pedig minden lakrészben külön konyhát, fürdőszobát és lakóteret kell kialakítani és azokban a család más-más generációja kell, hogy lakjon.

A többgenerációs otthonok előnyei

A CSOK összegével megegyező támogatás nem az egyetlen oka a többgenerációs otthonok növekvő népszerűségének. Nézzünk is meg néhány szempontot, amiért kifejezetten praktikus és kényelmes lehet több generáció együttélése!

Közös költségviselés

A többgenerációs otthonok remek lehetőséget kínálnak a megélhetési költségek megosztására. Ha a család közösen készíti el az ebédet, azzal megspórolhatja a konyha fűtés és világítás költségét, nem beszélve az étel elkészítésének energiaigényéről. A rezsi mellett az élelmiszer-kiadások is csökkenthetők, ha a családtagok összehangolják a vásárlásaikat is, kihasználva például a nagyobb kiszerelésekben rejlő kedvező lehetőségeket.

Az együttműködés emellett a hétköznapok számos más területén is hasznos lehet. Ilyen az utazás, a fuvarozás vagy a lakásfenntartás költségeinek megosztása. Bizonyos karbantartási feladatokban ráadásul az idősebb családtagok is aktívan közreműködhetnek, megspórolva például a kertészkedés, a takarítás vagy a kisebb javítási munkálatok kiadásait.

Közös gondoskodás

Egy idős vagy beteg családtag, esetleg egy kisebb gyermek egyaránt fokozott figyelmet és különös gondoskodást igényelhet. Ha a szülők, nagyszülők vagy a nagyobb gyerekek is összefognak és egyesítik kapacitásaikat, akkor remekül feloszthatják egymás között a gondozási feladatokat, akár kölcsönösen segítve egymást. Például a nagyszülők vigyázhatnak az unokákra, amíg a szülők munkában vannak, adott esetben pedig a nagyobb gyermekek működhetnek közre az idős nagyszülő gondozásában. Végeredményben több szabadidő jut az egyes családtagoknak, ráadásul külső segítség bevonására sem lesz szükség az ilyen feladatok ellátásához.

Családi kötődés erősítése

A többgenerációs otthonok erősítik a családi kötelékeket, hiszen az együtt élő családtagok közös tevékenységekben vesznek részt, ezáltal közös élményekre tesznek szert. Az együtt töltött vasárnapi ebédek, a közös ünneplések, esetleg a meccs- vagy filmnézések mellett olyan hasznos foglalatosságokat is karöltve űzhetnek, mint a főzés, a takarítás vagy a kerti munka.

Ezek az alkalmak pedig nemcsak közös kalandok, hanem egyben remek alkalmak a generációk közötti tapasztalatok átadására. A nagyszülők bevezethetik unokáikat a vasalás, a sütés-főzés vagy éppen a bozótvágás rejtelmeibe, a gyerekek pedig idővel hasznos segítségekké válhatnak a szülők vagy a nagyszülők számára.

A többgenerációs otthonok számos módon tehetik egyszerűbbé életünket, boldog pillanatokat szerezve a nagyszülőknek, megkönnyítve a felnőttek mindennapjait és hasznos leckéket tanítva a kisebbeknek. Mindemellett pedig egy közösségi élményt és az összetartozás érzését nyújtja a családtagoknak, amely gyakran hiányzik a mai társadalomból. Ahogy pedig a megélhetési költségek emelkednek, a többgenerációs otthonok egyre több esetben jelenthetnek megoldást a lakhatási nehézségek áthidalására is.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője az K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top