+ Film

Bruttó Nemzeti Boldogság, ahol boldogságban mérik a GDP-t

Bruttó Nemzeti Boldogság

Bruttó Nemzeti Boldogság: a 700 ezer lakosú Bhutánban boldogságban mérik a GDP-t: és létezik egy Boldogság Kutatóintézet.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai Bruttó Nemzeti Boldogság (Agent of Happiness) című, magyar-bhutáni koprodukcióban készülő dokumentumfilmjét beválogatták a dok.incubator nemzetközi fórumra – közölte a Nemzeti Filmintézet kedden.

A mindössze 700 ezer lakosú Bhutánban boldogságban mérik a GDP-t: létezik egy Boldogság Kutatóintézet, ahol boldogságügynökök dolgoznak, akik felmérik a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki a fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogságindexét”. Ez az ideológia Bruttó Nemzeti Boldogság néven vált ismertté, és a buddhista filozófia, valamint a közgazdaságtan értékeit ötvözi.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai filmje két, negyvenes éveiben járó boldogságügynököt követ, akik évente kétszer másfél hónapot töltenek úton, kérdőíveikkel házról házra járják a Himalája elszigetelt, mesebeli falvait. A rendezők arra vállalkoztak, hogy intim betekintést nyújtsanak a bhutániak hétköznapjaiba és vágyaiba, és filmjükben arra az univerzális kérdésre keresik a választ, hogy valóban mérhető-e a boldogság.

A Bruttó Nemzeti Boldogság forgatásának jelentős része már lezajlott, de a munka oroszlánrésze még hátravan: a jelenleg nyersvágat fázisban lévő dokumentumfilmet az alkotók a dok.incubator nyolc hónapon keresztül megvalósuló nemzetközi workshopjának keretein belül fogják vágni, miközben még egy utolsó forgatási etap is hátra van – olvasható a közleményben.

A dok.incubator nemzetközi program három egyhetes képzést foglal magában, amelynek egyik állomása idén Budapesten lesz a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) szervezésében a filmintézet támogatásával.

A közlemény idézi a film producerét, Szakonyi Noémi Veronikát, aki szerint amellett, hogy a dok.incubator egy fantasztikus alkotói lehetőség, hiszen a filmet nemzetközi szakértők mentorálásával juttathatják el a végső vágatig, a programnak köszönhetően a Bruttó Nemzeti Boldogság már ebben a fázisban is komoly nemzetközi figyelmet kaphat.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai a Színház- és Filmművészeti Egyetem DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzésén végeztek Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában.

Első közös alkotásuk, a szintén Bhutánban forgatott A monostor gyermekei (2017) számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Zurbó Dorottya első önálló rendezése, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának köszönhetően megvalósult Könnyű leckék egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárta a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezdett Magyarországon.

A Bruttó Nemzeti Boldogság a Match Frame Productions és a Sound Pictures gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, a Catapult Film Fund, a deNovo Initiative és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készül. Magyarországon a Mozinet forgalmazásában, előreláthatólag 2024-ben kerülhet mozikba.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top