+ Építészet

Carlos Mardel magyar-portugál katonatiszt, mérnök építész kalandos élete

Carlos Mardel

Miguel Valle de Figueiredo képein keresztül lehet felfedezni Carlos Mardel Lisszabonban még ma is álló főbb épületeit, kutakat, akvaduktokat.

Fotó: Wikipédia

Miguel Valle de Figueiredo portugál fotográfus szemén keresztül mutatja be Carlos Mardel (Martell Károly, 1695-1763) magyar-portugál katonatiszt, mérnök építészi munkásságát az a kiállítás, amely pénteken nyílik Budapesten a KÉK Kortárs Építészeti Központban.

Portugália nagykövetsége és a Budapesti Camoes Intézet a Budapest Fotófesztiválhoz kapcsolódva kortárs fotógráfiákkal tiszteleg a Magyarországon elfeledett, Portugáliában nemzeti nagyok között számon tartott magyar katonamérnök, Carlos Mardel építészeti munkássága előtt, amit a 18. század második felében hagyott Portugáliában.

A május 12-ig látható Mardel/Martell: magyar örökség Portugáliában című tárlaton Portugália egyik legelismertebb fotóművésze, Miguel Valle de Figueiredo képein keresztül lehet felfedezni Carlos Mardel Lisszabonban még ma is álló főbb épületeit, kutakat, akvaduktokat.

Mardelt elsősorban az 1755-ös nagy lisszaboni földrengés utáni tevékenysége tette ismertté, ő volt az egyik fő építész, aki a város és környéke újjáépítéséért felelt. Mardel építészeti öröksége még ma is meghatározó Lisszabon arculatában.

Az építészet mellet Mardel a Lengyel-Litván Unió, majd Nagy-Britannia Királysága hadseregének tagja is volt, később V. János portugál király hadseregének ezredese lett – olvasható a tájékoztatóban.

A budapesti kiállításban Miguel Valle de Figueiredo huszonegy felvételből álló fotóanyagát Mardel korabeli tervrajzainak másolatai egészítik ki, a lisszaboni Városi Múzeum (Museu de Lisboa), valamint a Portugál Nemzeti Könyvtár (BNP) gyűjteményéből.

Miguel Valle de Figueiredo 1988 óta foglalkozik professzionálisan a fotózással. 1994-ben társalapítója majd a fotórovat vezetője volt a Volta ao Mundo című turisztikai magazinnak, munkája során beutazta a világot, huszonnégy évvel ezelőtt Budapesten is járt. 1999 és 2002 között az Evasoes folyóiratnál szintén a fotórovat vezetőjeként tevékenykedett.

Több album és kiállítás fűződik a nevéhez. Képei portugál és nemzetközi gyűjteményekben  egyaránt megtalálhatók.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top