+ Zene

Guy Braunstein: A zeneszerző sokkolni akarta a zenészeket

Fesztiválzenekar

A Fesztiválzenekar kamaraformációi áprilisban újra útra kelnek, folytatódik ingyenes fővárosi koncertsorozatunk.

Arianna Vendittelli
Keresés a weben

Barokk koncert vibráló örömzenével, korabeli ruhákkal és mozdulatokkal fűszerezve, egy hamisítatlan romantikus program a német zeneirodalom két nagyágyújának slágerdarabjaival és ingyenes kamarakoncertek várják áprilisban a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közönségét. Mindeközben a bérletvásárlás is elindult negyvenedik, jubileumi évadukra.

Fesztiválzenekar

Midori Seiler

Midori Seiler hegedűművész egyik mestere Végh Sándor volt, nagyon szereti Liszt Ferenc szimfonikus műveit és imádja a somlói galuskát – április 15-én és 16-án újra Budapesten találkozhatnak vele, hiszen ő vezeti a Fesztiválzenekar következő barokk projektjét a Zeneakadémián.

Hogy mire számíthat a közönség? Őrült lendületű táncdallamokra, dudanótára és örömzenélésbe torkolló „asztali zenére”. A termékeny Telemann és a kortársai között igen progresszív Fasch műveiből álló koncert Händel érzelmekben gazdag kantátájával zárul. A mű több szálon is kötődik a szerző operaterméséhez, és szinte kiált a színpadi mozgásért. A darab az olasz szoprán, Arianna Vendittelli szólójával hangzik el, igazi barokk hangulatot varázsolva a koncertterembe korabeli barokk öltözékkel, frizurával, sminkkel és gesztikával színesítve az előadást.

Slágerdarabok izraeli sztárkarmesterrel és szólistával

„Minden zenekarnak megvannak az erősségei és gyengeségei – egy igazán jó karmester mindig úgy szólaltatja meg őket, mintha a világ legjobbjai lennének” – mondja Daniel Oren izraeli karmester, aki április 22-én és 23-án vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart a Budapest Kongresszusi Központban.

Fesztiválzenekar

Daniel Oren

Egy hamisítatlan romantikus programmal érkezik Budapestre, a német zeneirodalom két nagyágyújának egy-egy nagyszabású slágerdarabjával, Bruckner grandiózus érzelmeket megmozgató „Romantikus” szimfóniájával és Mendelssohn e-moll hegedűversenyével. A versenyművet a végtelen zenei képzelőerővel és tehetséggel megáldott, szintén izraeli Guy Braunstein játssza, aki legfrissebb interjújában így nyilatkozott a darabról:

Fesztiválzenekar

Guy Braunstein

„Egyedülálló, hogy a darab hegedűszólóval kezdődik. Mendelssohn korában különösen újdonságnak számított. Vannak is erről vicces történetek: olyan nagy hegedűművészekről, mint Jasha Heifetz vagy Fritz Kreisler is tudjuk, hogy mindig idegesek lettek a versenymű elejétől. Azt állították, hogy a zeneszerző ezzel a felütéssel szándékosan sokkolni akart mindenkit, beleértve a szólistát is. Nekem viszont nagyon tetszik. Ahogy az egész zeneművet, a kezdést is közel érzem magamhoz.”

Ingyenes koncertek a BFZ-vel

A Fesztiválzenekar kamaraformációi áprilisban újra útra kelnek, folytatódik ingyenes fővárosi koncertsorozatunk, a Zenés körút. Ezúttal Budapest könyvtáraiban, a Bartók Emlékházban és az Állatkertben bukkannak majd fel április 12-től. Tavaszi Közösségi Hetünk keretében is újabb helyszínekre látogatnak el. Templomi koncertsorozatuk ezúttal Hajdúböszörményben, Sajószentpéteren és Budapesten a Wekerlei Munkás Szent József templomban folytatódik. Zsinagógakoncertjeik következő állomásai a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a tapolcai Ózsinagóga. Ezen kívül újabb tizenkét idősotthonba viszik el Aranykor koncertjeiket, és a Zenevár is három új helyszínen varázsolja el a gyerekeket. Koncertjeik ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top