+ Irodalom

Nyílt napot tart az OSZK, érdemes benézni

oszk

Megismerheted az OSZK raktárát, kultúrtörténeti érdekességeket hallhatsz az épületbejáráson, különgyűjteményi vezetéseken vehetsz részt.

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) március 15-én tartandó nyílt napon megtekinthető többek között az Esszencia című állandó kiállítás is, amelynek egyik hangsúlyos része a Vershaza-terem, ahol a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal autográf kézirataival, a nemzeti könyvtár gyűjteményének kivételesen értékes darabjaival találkozhatnak a látogatók.

Az OSZK közleményében kiemeli, hogy a kiállítás a magyar nemzeti azonosságtudat három ikonikus alkotásának nemesmásolata mellett a versek eredeti kéziratát, legfontosabb kiadásait, illetve azok történetét, utóéletét is bemutatja, a tárlathoz kapcsolódva pedig az OSZK Digitális Bölcsészeti Központja (DBK) elkészítette a művek digitális szövegkiadásait is.

A DBK honlapján, a dHUpla – Digitális Bölcsészeti Platformon láthatók és meghallgathatók a három vers legkorábbi fogalmazványai, kéziratok, első nyomtatásban megjelent kiadások, valamint a Himnusz megzenésítésére készült pályaművek eredeti kottái és hanganyagai is. A DBK a nemzeti könyvtár egyik legfiatalabb szervezeti egysége, amelynek egyik legfontosabb feladata, hogy egységes irodalomtudományi és nyelvtechnológiai kutatói felületet fejlesszen.

Hangsúlyozzák, hogy a dHUpla az OSZK kéziratos forrásainak közzétételére létrehozott Copia mellett nemcsak a kéziratok digitális másolatait teszi hozzáférhetővé, hanem a források átiratait is közli, valamint a teljes szöveget kereshetővé teszi. A dHUpla gyűjteményeiben az egyes objektumok különböző szempontok szerint szűrhetők és leválogathatók, a gyűjtemények leírásában pedig a felhasználó tovább tájékozódhat a digitális szövegkiadás hátteréről, valamint kapcsolódó tartalmak között is böngészhet.

Az OSZK közleményében kiemeli, hogy a Vershaza a szövegek betűhű átírását követi, valamint azok a kéziratképpel párhuzamosan többféle nézetben olvashatók. A gyűjteményleírásban és az előszóban számos érdekes kapcsolódó tartalommal találkozhatnak az olvasók, többek között a Himnusz különböző megzenésítéseinek hanganyagával.

A látogatók a nyílt napon a kiállítás mellett megismerhetik a könyvtár raktárát, kultúrtörténeti érdekességeket hallhatnak az épületbejáráson, különgyűjteményi vezetéseken vehetnek részt, kipróbálhatják a muzeális dokumentumok digitalizálását, kézműveskedhetnek, valamint óriáskirakókkal is játszhatnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top