+ PR-cikk

Párkapcsolati kassza, avagy hogyan intézzük pénzügyeinket?

pénz

Amikor tombol a szerelem, nem az anyagiak szerepelnek első helyen. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon valósítjuk meg ezt a részét az életünknek. A legtöbb megoldásnak előnye és hátránya is akad, ezért most elhoztuk a leggyakoribb megoldásokat.

A pénzügyek jelentősége

Mivel a pénz, illetve a kereset is fontos szerepet játszik az életünkben, ezért előbb vagy utóbb, de a párkapcsolatban is foglalkozni kell vele. Az Onlinepszichológus.net blogjában szerencsére igen sokat tanulhatunk arról, hogy valóban jól csináljuk a dolgainkat, legyen szó akár a párkapcsolat kérdéseiről.

Persze kezdetekben, amíg nincs közös háztartás, nem elsőrendű kérdés a pénz, hiszen mindenki maga intézi az életét. Ám abban az esetben, ha komolyra fordul a dolog, bizony ezzel a feladattal is szembe kell nézni, hogy rendezettek legyenek a keretek, amik között éltek. Az nem jó opció, hogy majd kialakul, illetve lesz valahogy, hiszen kardinális kérdésről van szó, amely számos területre kihat.

Például olyanokra is, hogy hogyan és ki fizeti a mindennapi megélhetéssel járó terheket, a rezsit vagy a bevásárlást, de az sem mindegy, hogy a közösen eltöltött programok anyagi hátterét ki állja. Nézzük a leggyakoribb módszereket, amelyekkel a párok élnek!

Független pénzkezelés

Az ezt a módszert választó párok külön kasszán vannak, azaz mindenkinek megvan a saját pénze, bevétele. Ebben az esetben maximum olyan beszélgetések adódhatnak, hogy bevásárolt az egyikük valamennyi Ft-ért, s a másik ennek a felét rendezze.

Nyilván ez csak egy példa, s a terhek megosztása többféle módon is megvalósulhat. Ez a modell akkor működhet jól, ha mindkét félnek van saját keresete, s nem probléma, illetve konfliktus forrása az sem, hogy a másik a saját pénzét mire költi. A konfliktus forrása ilyenkor az lehet, ha az egyik fél valamiért nem tudja fizetni a kiadások felét.

Közös kassza

Ha a pároknak közös bankszámlája van, és mindenki bevétele ide érkezik, akkor valósul meg ez a helyzet. Itt el kell dönteni azt is, hogy ki és hogyan kezeli a közös pénzt, ami természetesen felelősséget is jelent a választott fél számára, függetlenül attól, hogy ki az.

Közösen összefogott pénzkezelés

Összeadott kereset van ebben az esetben is, ám a pénz elköltésének módját is együtt határozzák meg. Itt már gyakoribbak lehetnek a konfliktusok abban az esetben, ha a felek nem értenek egyet abban, hogy mire kellenek költeni a megkeresett összegeket.

Kombinált megoldások

Természetesen sem az emberek, sem a párok, sem az adott élethelyzetek nem egyformák, ennek megfelelően a megoldások is jóval színesebbek a fentieknél. Például a közös kassza úgy is megvalósulhat, hogy mindenkinek van saját számlája is, valamint egy közös is. Az utóbbira megegyezés alapján utalnak konkrét összegeket a párok, amelynek az elköltése is közös, ám emellett mindenki rendelkezik saját lehetőségekkel is. Teljesen külön számlák esetén is abszolút működhet a dolog, amennyiben megfelelő bizalom és egyetértés van ebben mindkét fél részéről.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top