+ Képzőművészet

Meglepő esemény történt 1961-ben

CzeizingLajos

Meglepő a Budapesti éjszaka című Czeizing Lajos-fotóalbum megjelenési dátuma: 1961. A város még alig heverte ki a háború pusztítását

Meglepő a Budapesti éjszaka című fotóalbum megjelenési dátuma: 1961. A város még alig heverte ki a háború pusztítását, a diktatúra nyomorúságát, s újbóli szétlövetését a Forradalomra válaszként. És egy fotográfus a világváros fényeit, forgalmát, vibrálását rögzíti kamerájával. Érdemes elgondolkodni ezen: akkor készültek a fotográfiák, amikor újra optimizmus járta át Budapestet. A presszók és bárok működtek, a főutakon ostornyeles neonlámpák égtek, a Várban andalogni lehetett. A lakosok abban bíztak, hogy túl vannak a nehezén.

A fotós is ezt érezte, amikor estéről estére elindult, hogy épp a megfelelő fényeket, az alkalmas expozíciót találja meg gondosan mérlegelt képi beállításihoz. Vallomás ez a könyv, egy alkotó, egy kor reménykedése: rosszabb már nem lesz. Távolról nézve Czeizing Lajos hibátlan képei az éjszakai városfotózás Brassaï óta tartó széles áramlatához tartoznak, közelnézetben azonban költőiségükből egy másik történet is kibontakozik:

„Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itt, neve is van: Budapest.”

Czezing Lajos (1922–1985) a háború utáni modern fotográfia elfelejtett nemzedékének jelentős tagja. Budapesten született, járt a Zeneakadémiára, emellett azonban textiltechnológusi végzettséget szerzett. 1945-től a Győri Textilművek egyik alapítója, főtechnológusa és a városi zenekar első hegedűse volt. A pártba nem lépett be, magánbeszélgetéseiben kifejezetten ellenségesen viseltetett a rendszerrel. Tizenkét éves kora óta fotózott, első fényképezőgépe egy házi készítésű kihuzatos kamera volt. Gyakran küldött képeket hazai és nemzetközi kiállításokra, számos alkalommal díjazták. 1967-ben a budapesti Fényes Adolf Teremben, 1979-ben a Műcsarnokban, 1985-ben a Vigadó Galériában rendezett önálló kiállítást.

Czeizing Lajos

1954-től az akkor szervezett Képzőművészeti Alap Kiadóvállalatánál főként turisztikai fotókat és városképeket készített, sokat járta az országot, megtakarított pénzéből külföldre utazott. Fotóihoz egy Linhof volt az „alapgépe”, a kisebb formátumokhoz Praktisixet, illetve később Bronicát használt. 1970-ben önállósította magát a reklámfotó területén. Nyolc fotóalbuma jelent meg, de számos további könyvet és naptárt is illusztráltak a felvételeivel. Önmagát szívesen nevezte fotóillusztrátornak. 1973-ban Balázs Béla-díjjal, 1981-ben Érdemes művész címmel tüntették ki.

Czeizing könyveihez saját nagyításaiból makettet készített. A kiállítás vintage kópiái a Budapesti éjszaka című könyv makettjéből valók. Köszönet családjának a műtárgyak kölcsönzéséért. Kiállítási előkészítés: Lab4art. Kurátor: Bán András.

  • Czeizing Lajos: Budapesti éjszaka, Foton Galéria, 1053 Budapest Képíró utca 6. [Metró: Kálvin tér], Megnyitó: 2022. december 13., 18.00. Megnyitja: Tomsics Emőke muzeológus. A kiállítás megtekinthető: 2022. december 14-17 és 21-23., 14.00-18.00
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top