+ Film

Elhunyt Julia Reichert

Julia Reichert

Julia Reichert, aki rákbetegségben szenvedett, Ohióban hunyt el csütörtök este. Hétköznapi amerikaiak történeteit mesélte el filmjeivel.

Elhunyt Julia Reichert, Az amerikai gyáregység című Oscar-díjas dokumentumfilm rendezője − közölte pénteken a családja. 76 éves volt.

A közlemény szerint Julia Reichert, aki rákbetegségben szenvedett, Ohióban hunyt el csütörtök este.

Hétköznapi amerikaiak történeteit mesélte el filmjeivel, köztük az autógyári munkásokról szóló Az utolsó kocsi: Egy General Motors-telep bezárása; a külföldi befektetőkről szóló Az amerikai gyáregység vagy az 1930-as évek női munkásaktivistáiról forgatott Union Maids című dokumentumfilmjeivel.

Ötven éven átívelő filmes pályája alatt két Emmy-díjat kapott, négy Oscar-díjra jelölték, 2020-ban pedig alkotótársával, Steven Bognarral el is nyerte az amerikai filmakadémia díját Az amerikai gyáregységért. Köszönőbeszédében a Kommunista kiáltványt idézve azt mondta: „A dolgok akkor lesznek jobbak, ha a világ munkásai egyesülnek”.

A rendező 1946-ban született New Jersey-ben, Bordentownban és Long Beach Islanden nőtt fel három testvérével. Ohio államban kezdte filmes tanulmányait a Yellow Springs-i Antioch College-ban, és későbbi életét is Ohióban töltötte.

Első filmje, a Growing Up Female egy 49 perces diákfilm volt, amelyet kétezer dollárból készített akkori partnerével, Jim Kleinnel, és amely hat, 4 és 35 év közötti nő életét és szocializációját vizsgálta. Mivel nem találtak forgalmazót, megalapították saját, New Day Films nevű cégüket, amely a mai napig működik. A modern nőmozgalom első dokumentumfilmjének tekintett alkotás 2011-ben bekerült a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregiszterébe.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top