+ Képzőművészet

Botrány: Varsóból 84-ben ellopott Kandinszkij-képet árvereztek a németek

kandinszkij

A lengyel diplomácia tájékoztatta a német hatóságokat, valamint az aukciósház vezetését, hogy a Kandinszkij-kép lopott műtárgy.

Botrányosnak nevezte pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, hogy Lengyelország hivatalos tiltakozása ellenére egy németországi aukción elárverezték Vaszilij Kandinszkij orosz absztrakt festőnek 1984-ben a varsói Nemzeti Múzeumból ellopott képét.

Vaszilij Kandinszkij (1866-1944) Kompozíció nevű akvarelljét a Grisebach német aukciósház csütörtökön 310 ezer euróért (127 millió forint) árverezte el.

Müller a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak pénteken elmondta: a helyzet botrányos. „Annak ellenére, hogy a lengyel diplomácia tájékoztatta a német hatóságokat, valamint az aukciósház vezetését, hogy lopott műtárgyról van szó, mégis elárverezték” – fejtette ki.

Megerősítette: Lengyelország jogi lépéseket fog tenni a mű visszaszerzése érdekében.
A lépéseket csütörtökön már a lengyel kulturális és örökségvédelmi tárca helyezte kilátásba. A minisztériumi közleményben „rendkívül erkölcstelennek”, valamint a nemzetközi műtárgypiacon alkalmazott szabályokkal ellentétesnek minősítették az 1984 júniusában a varsói Nemzeti Múzeum gyűjteményéből ellopott kép elárverezését.

Lengyelország és Németország között már komoly vita áll fenn a kulturális javak (múzeumok, műtárgyak, műemlékek) második világháborús veszteségeiről is.

Az 1939-es német támadás következtében elszenvedett lengyel károkról szóló, szeptember 1-én bemutatott lengyel parlamenti bizottsági jelentésben 19,3 milliárd zloty (1,7 ezer milliárd forint) összegben jelölték meg a kulturális javak veszteségeit. Berlin viszont Lengyelország esetében lezárt ügynek tekinti a második világháborús jóvátételt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top