+ Képzőművészet

A Szembesítés tömegeket vonzott

szembesítés artézi

Az óbudai Artézi Galériában a novemberi kellemetlen idő ellenére is meglepően sokan voltak kíváncsiak a Szembesítés című kiállításra.

Szembesítés. November elején nyílt kiállítás az Artézi Galériában

szembesítés artézi

Az óbudai Artézi Galériában a novemberi kellemetlen idő ellenére is meglepően sokan voltak kíváncsiak a Szembesítés című kiállításra, melyen hét képzőművész mutatkozott be. Telt ház volt, ahogy mondani szokás és kultúraszociológus legyen a talpán, aki meg tudná magyarázni, hogy miért épp ez a bemutató vonzott ennyi látogatót. Az érdeklődők nagy része nem is a szokásos törzsközönségből tevődött össze, sokan először voltak jelen, akárcsak a kiállító művészek közül.

Németh Géza festőművész, az Artézi Galéria tulajdonosa, szakmai vezetője intenzíven részt vesz a kiállítások létrejöttében. Most is ő tervezte – a tőle megszokott igényességgel – a kiállított alkotások katalógusát, amelyben a művészek életrajza mellett három-három reprodukció szerepel (azaz a hét kiállítótól összesen 21). A katalógus bevezetőjét is ő írta, értelmezve a kiállítás címét is:

„bármilyen művészettel találkozni örömet okoz, másrészt szembesítés önmagaddal.”

szembesítés artézi

A kiállító térben szerencsés módon kapcsolódnak össze a festmények, szobrok (plasztikák a falakon és a térben). Több műfaj, többféle technika, a látvány több módon történő átírása. A kiállítók többféle nyelven szólítják meg a nézőt, ahogy ez a mi kultúránkban, időnkben szokás.

Meglepő módon hangsúlyosan jelen vannak Thury Levente (1971-2007) keramikus-szobrász művei, aki ugyan nem alapítója a galériának, de hosszú szakmai, baráti kapcsolat fűzte össze Németh Gézával. Számos köztéri munkája ismert, többször dolgozott az USA-ban. A nyolcvanas évektől központi témája a Gólem-mitológia.

Pázmándi Antal félporcelán, matricázott, festett szobrai kapcsolódnak Thurysokféle anyagból készített munkáihoz.

Szávoszt Katalin mázatlan porcelán szobrain nőalakokat formáz, vegyítve a hagyományokat a kortárs ízléssel.

Kalmár János Budapesten és Párizsban él, számos európai és amerikai közgyűjteményben láthatók plasztikái, melyeken hangsúlyos szerephez jutnak a felületen megjelenő színhatások.

Mazalin Natália festőművész érzékeny nonfiguratív művei szabad asszociációkra késztetik az érzelmekre nyitott nézőt.

Kopócsy Judit, aki eredetileg textilművész volt, több főiskolán és középiskolában tanított művészeti tárgyakat. Lírai absztrakt festő, finom színharmóniák teremtője.

Vén Mária 1988 óta hivatásos képzőművész, absztraktjaival, pasztelljeivel szerepel az Artéziben.

Írta: Rajkó Andrea Fenya

A kiállítás 2022.november 30-ig látogatható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top