ideafix
+ Irodalom

Kutyaidők járnak Galliában, avagy Obelix kutyusa színre lép

Asterix kutyusa, Ideafix és barátai saját képregény-sorozatot kaptak, ennek első része jelent meg most a Móra Kiadónál.

Ideafix és a rebellisek – Latinok kíméljenek. Írta: Matthieu Choquet, Jérôme Erbin és Yves Coulon. Rajzolta: Jean Bastide és Philippe Fenech. Móra Kiadó, 2022. Fordította: Bayer Antal, 72 oldal.

Kutyavilág vár azokra a rómaiakra, akik ujjat húznak a lutetiai rebellisek kis csapatával! Asterix kutyusa, Ideafix és barátai saját képregény-sorozatot kaptak, ennek első része jelent meg most a Móra Kiadónál.

Időszámításunk előtt 52-ben járunk, Labienus a római tábornok, őfelsége Monalisa, a macskája, és harcias kutyafalkája próbál rendet tartani Lutetiában. A rebellisek maroknyi csapata azonban mindent megtesz, hogy megnehezítse a dolgukat, Ideafix, a lázadó állatok bandavezére, Turbina, a szeleburdi kutyus, Muszklix, a banda legerősebb ebe és Szurdina, a cseles macska nem hagyják magukat. A három történetben a kisállatok különböző módon igyekeznek borsot törni a római vezetőség orra alá és mindig sikerrel is járnak.

Az Asterix képregény-sorozat alkotópárosa, René Goscinny és Albert Uderzo, már az 1970-es években úgy gondolták Ideafix, a páratlan szimatú kutyus, megérdemel egy saját sorozatot az Asterix-univerzumon belül. A régi álmot végül 2021-ben valósította meg a friss tehetségekből álló alkotógárda, de a megvalósulás folyamatát Albert Uderzo is végigkísérte. A rajzokat Jean Bastide és Philippe Fenech készítette, a forgatókönyvet Matthieu Choquet, Jérôme Erbin és Yves Coulon írták. Az írók készítettek már gyerekkönyveket, animációs filmeket és a videójátékok területén is gyűjtöttek tapasztalatot.

A pörgős és vicces epizódok főhősei egyből a legkisebb olvasók szívébe is belopják magukat, a képregényt bátran adhatjuk már kisiskolások kezébe is. A történetek mozgósítják az állatmesék klasszikus elemeit. A beszélő állatok egy-egy tulajdonságot képviselnek, jószívűek, leleményesek, bölcsek, ugyanakkor esendőek is, egy-egy gyengeségük okozza a cselekményben a kalamajkát.

Például Turbina nem tud ellenállni Ocarina labdácskájának, amit játék közben elveszít és a rómaiak kezébe kerül, emiatt összetűzésbe keverednek Labienus tábornok kutyáival. Mint a jó fabulában, az epizódokban mindig van néhány kedves tanító mozzanat is a barátságról, bátorságról, hősiességről.

A Mindenki csuklix című történetben láthatjuk, hogy a rebellis kutyusok nem hagyják magára az erőben a beteg római kutyát. A történet végén Muszklix meg is fogalmazza a nap tanulságát:

„Beteget nem hagyunk cserben, akár gall az illető, akár római!”

A történeteket olyan mellékszereplők színesítik, mint például Asztmatix, a város bölcs és öreg galambja, aki mindenkinél tapasztaltabb, ugyanakkor pár kenyérfalatkának sosem tud ellenállni. Szintén vicces mellékszereplő a kissé szórakozott Nocturnix bagoly, aki varázsfőzeteket készít, de általában elhibázza a receptet és főzetei sok galibát okoznak. Feltűnnek az Asterix történetekből már jól ismert hősök is, például Kishippix, aki lázadó énekével haragítja magára a rómaiakat, vagy Amnézix druida, akinek varázsfőzete megmenti a város lakóit a rejtélyes csuklással járó kórtól.

A három új történet még az előtt játszódik, hogy Ideafix (vagy más néven Töpszlix) Obelix mellé szegődne. Stílusában jól illeszkedik Asterix és Obelix világába, az eredeti sorozat rajongói sem fognak csalódni, humoros, szerethető karakterek és igényes, színes látványvilág vár a képregény kedvelőire.

Kutyaidők járnak Galliában, avagy Obelix kutyusa színre lép
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top