+ Képzőművészet

Magyar Festészet Napja 100+ kiállítással

Magyar festészet napja

A Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorainak Arcanum címmel nyílt kiállítása hétfőn a budapesti Lónyay-Hatvany Villában.

Balla Erika: Identitástranszformátorok

Több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket országszerte és a határon túl a 20. alkalommal megvalósuló Magyar Festészet Napja programsorozat alkalmával november közepéig; az idei év fő kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz Szolnokon.

Az évente megvalósuló rendezvénysorozatot október 18., Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezik. Az ország egyik legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatának célja, hogy felhívják a figyelmet a kortárs festészet és művészet fontosságára, feladataira, értékeire – hangzott el a rendezvénysorozat hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Verebes György festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke, a Szolnoki Művésztelep vezetője elmondta: a rendezvénysorozat három pilléren áll. Az alapítvány saját szervezésű programjai mellett több kiemelt helyszínen zajlanak események, továbbá országszerte és a határon túl is sokan csatlakoztak az rendezvényhez, amelynek keretében több mint 40 településen mintegy 150 esemény valósul meg.

A rendezvénysorozat folyamatosan bővül, az esemény honlapján, www.festeszetnapja.hu címen a programok tárháza frissül.

Az idei rendezvénysorozattal a Magyar Festészet Napja alapítójára, a közelmúltban elhunyt Bráda Tiborra emlékeznek, az idei kiállításokat neki ajánlják.

Az idei év fő kiállítása és a szakmai díjátadónak helyet adó rendezvény az Élő Magyar Festészet című tárlat, amely október 15. és 30. között látogatható a Szolnoki Galériában és az Aba-Novák Agóra Galériában. A kiállítás magába foglalja a doyenek-festőmesterek, a középgeneráció és a fiatal generáció műveit.

Verebes György arról beszélt, hogy a festészet, mint művészeti műfaj, kategória, él és virul, mert mögötte az ember ősidők óta tartó képalkotási igénye áll.

“Ha van magyar nyelv és kultúra, akkor léteznie kell kortárs magyar festészetnek is. A jellemzőiről, irányáról és az egyetemes festészetben betöltött szerepéről kell és érdemes beszélnünk. És mi lenne alkalmasabb arra, hogy évről évre a figyelmünk fókuszába ezt a fontos kérdést állítsuk, mint egy rendezvénysorozat”

– mondta.

“Ünnepeljük együtt azt, hogy van festészet, van magyar festészet, van jó magyar festészet, ami mögött kiváló művészek állnak, és hogy mindez összeköt, és nem pedig elválaszt bennünket”

– mondta.
A Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorainak Arcanum címmel nyílt kiállítása hétfőn a budapesti Lónyay-Hatvany Villában.

Szurcsik József festőművész a tárlat megnyitóján kiemelte: méltó helyszínen mutathatja meg magát a jelenkori festészet 14 személyes ága ebben a válogatásban. A kurátorok saját munkáin keresztül arról kaphat ízelítőt a közönség, hogy az Élő Magyar Festészet három generációs kiállításait kik is szervezik nagy odaadással.

A Magyar Festészet Napja kiállításain évente több ezer mű válik láthatóvá egyidejűleg, a mára fesztivállá fejlődött rendezvénysorozatnak köszönhetően. Éppen ezért nem mindegy, hogy kik azok és mit alkotnak, akik rengeteg munkával szolgálják a festészet népszerűsítésének ügyét – tette hozzá.

A tárlaton olyan művek láthatók, amelyek nem egy tematika alapján készültek, hanem minden művész a saját munkáinak egyikét kínálta fel a tárlatra. Nem eleme egyik alkotás sem egy központilag meghatározott szempontrendszernek, egyéni világok idéződnek meg a művek által, azonban mégis fellelhető bennük egyfajta kohézió – mondta a november 3-ig látható tárlatról, amelynek kurátora Hudacsek László festőművész.

A fő kiállításhoz idén a Szolnoki Művésztelep Kert Galériában megvalósuló egyéni tárlat is kapcsolódik, Nagy István képzőművész Részleges leltár című kiállítása, a Szolnoki Művésztelep Rajzstúdió Galériában pedig Bráda Tibornak ajánlva címmel nyílik válogatás a hazai üvegfestészet remekeiből.

Az alapítvány saját szervezésű programjai között van továbbá a Vízivárosi Galériában október 6-án nyíló Miniképek című tárlat és az október 18-án a Zikkurat galériában megnyíló Női jövőkép – Női vonal XI. című kiállítás.

Október 28-án a Magyar Festészet Napja Újbudán címmel szerveznek programokat, köztük galériasétákat, amely a Kelenhegyi úti Művészházban indul, majd a Bartók Béla úton lévő galériák kiállításain folytatódik. Megnyílik Horváth Dániel festőművész kiállítása a Bartók 32 Galéria és Kultúrtér Trezor Galériájában, továbbá  Kötések – Repedések címmel csoportos síkplasztika kiállítás nyílik Bartók1 Galériában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top