+ Irodalom

Meseegyetem lesz Nyíregyházán

meseegyetem

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az I. Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot Nyíregyházán.

Keresés a weben

Hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az I. Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot Nyíregyházán a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.

A rendezvény célja a magyar népmese és műmese gazdag és egyedülálló világának őrzése, ápolása, népszerűsítése és társadalmi elfogadottságának erősítése – közölték a szervezők.

Imre Rubenné intézetigazgató szerdán elmondta, Cservenák László, a Magyar Népmeséért Alapítvány kuratórium elnöke kereste meg őket a kezdeményezéssel, hiszen a mesék világa szorosan kapcsolódik a leendő pedagógusok egyetemi mindennapjaihoz, képzésükben több tantárgyuk is az elbeszélések köré fonódik. Ilyen például a Beszédművelés című tárgy, amely keretében az első évfolyamos tanító szakos hallgatók mesefelolvasást gyakorolnak, majd további három félév alatt három tantárgyon keresztül foglalkozhatnak a nép- és műmesék sajátosságaival, azok neveléshez kapcsolódó viszonyával, valamint részt vesznek a mesék népszerűsítésében.

Az intézetigazgató elmondta, azt szeretnék, hogy a hallgatók megismerjék a különböző nevelési módszereket és innovatív eljárásokat.

Az első Őszi Meseegyetem programjait keretbe foglalja a mesemondás, hiszen a köszöntők után Berecz András Kossuth-díjas előadóművész műsora nyitja meg a programsorozatot, zárásképp pedig a Népek meséi című mesemondóverseny házi fordulójának győztes hallgatója, Reha Nikolett adja elő A pletykás asszonyok című népmesét. A két műsor között különböző tudományterületek előadásait hallhatják a látogatók a Nyíregyházi Egyetem, a Szent Atanáz Görögtakolikus Hittudományi Főiskola, a Sóstói Múzeumfalu, a Tündérkert Keleti Óvoda és a Gyermekek Háza Déli Óvoda előadói jóvoltából.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top