+ Film

Hajdu Szabolcs: Már nem érdekel a sorsa ennek az országnak

Hajdu Sazbolcs

Hajdu Szabolcs az itthoni filmkészítésről: Most már viszont úgy érzem, kontraproduktív így dolgozni, és nem csinálnám újra.

Hajdu Szabolcs filmrendező a jozsefvarosiujsag.hu-nak adott interjújában nagyon pontosan fogalmazva elmondja, miért nem akar többé kis pénzből Magyarországon forgatni.

Az elejétől kezdve – amikor még rövidfilmeket készítettünk, azelőtt meg színházat – mindig a körülményekhez alkalmazkodtunk, nem vártam nagyobb támogatásra. Azért beszélek többes számban, mert azóta is egy csapat vagyunk. Többnyire azokkal dolgozom, akikkel annak idején Debrecenben, tizenhárom-tizennégy éves korunkban elkezdtük a színházasdit.

Hozzászoktam, ha nincs állami forrás, megoldjuk a semmiből.

Most már viszont úgy érzem, kontraproduktív így dolgozni, és nem csinálnám újra. A negyedik filmet forgatjuk így, az utolsót ilyen módon. Tudnék még így filmeket csinálni, de nem csinálok, mert ezzel elfogadnám, hogy ez a sorsom.

És ezt nem akarom elfogadni, mert azzal legitimálnám a rendszert, ami a szervákat adja,
amiket aztán viszonozni kell. Nem akarom, mert ezzel én is a rendszer részévé válok, hiszen maga a rendszer termeli ki az ilyen fajta ellenállást is.

Majd így folytatja, arra válaszolva, hogy mit ér el azzal, ha nem készít filmet:

Nem itt csinálok filmet. Sem ellenállóként, sem opportunistaként nem akarok ennek a rendszernek a része lenni. Belefáradtam, hogy folyton reagáljak, már nem látom értelmét, tíz évem ment el rá 40 és 50 között, ez sok.

A következő projektekre már máshonnan kerítek erőforrásokat, és a film sem kapcsolódik majd semmilyen szinten Magyarországhoz, de még magyar témákhoz sem. Semmihez, ami itt van. Őszintén szólva, már nem érdekel a sorsa ennek az országnak.

Hajdu Szabolcs a későbbiekben a Freeszfe-ről is beszél, a fiatalok rendkívül szervezett aktivitásáról, amiről a jozsefvarosiujsag.hu oldalon olvashatsz.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Havrilla István szerint:

    Minket meg a kurva anyáddal együtt sem érdekel a te sorsod.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top