+ Film

Dustin Hoffman nagyszülei Ukrajnából menekültek

Dustin Hoffman

Az alacsony termetű, korántsem filmsztár alkatú Dustin Hoffman 1967-ben megkapta a Diploma előtt főszerepét.

Ma ünnepli 85. születésnapját Dustin Hoffman kétszeres Oscar-díjas amerikai színész.

Nagyszülei Ukrajna területéről a pogromok elől menekültek Amerikába, apja belsőépítész volt a Columbia Stúdiónál, anyja amatőr színésznő és zongorista.

A zenei pályára készülő Hoffman a konzervatórium zongora szakára járt, de mivel a színpad jobban vonzotta, egy színiiskolába iratkozott be. Szobatársa Gene Hackman volt, de két év után mindkettejüket tehetségtelennek minősítették és eltanácsolták. Ezután alkalmi munkákból élt New Yorkban, volt pincér, mosogató, rikkancs, eladó, közben képezte magát és meghallgatásokra járt.

Az alacsony termetű, korántsem filmsztár alkatú Hoffman 1967-ben megkapta a Diploma előtt főszerepét. Harmincévesen meggyőzően alakította az életben helyét kereső egyetemistát, jutalma pedig Oscar-jelölés lett. Hoffmant 1969-ben az Éjféli cowboy halálosan beteg, magányos csirkefogójáért másodszor jelölték Oscarra. A következő évben a Kis nagy emberrel a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült, mert a főszereplőt 17 éves tinédzserként és 121 éves aggastyánként is életre keltette.

1976-ban két emlékezetes filmet is forgatott: a Maraton életre-halálra című thrillerben Sir Laurence Olivier volt partnere, Az elnök embereiben a Nixont megbuktató, a Watergate-botrányt felderítő egyik újságíró bőrébe bújt. 1979-ben eljátszotta a kisfiával magára maradt apa szerepét a Kramer kontra Kramerben. A film tarolt az Oscar-gálán, öt díja közül az egyik neki jutott a legjobb férfi főszereplő kategóriában.Három évvel később – amikor az Aranyoskámban női ruhába bújt – ismét a díjra esélyes öt legjobb főszereplő között izgulhatott.

1988-ban az Esőember autista főszereplőjének szerepéért megkapta második Oscar-díját. 1997-ben az Amikor a farok csóválja című filmért hetedszer jelölték Oscar-díjra. Közben a színpadtól sem szakadt el: 1990-ben A velencei kalmárban nyújtott alakításáért a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjra jelölték.

Az új évezredben a többi közt az Én, Pán Péter, A parfüm: egy gyilkos története, a Vejedre ütök című filmekben, illetve utóbbi folytatásában, továbbá a Felforgatókönyv, majd a Szerelem második látásra című mozikban láthattuk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top