+ Történelem

Auschwitz emlékmúzeumának látogatottsága lecsökkent

Auschwitz

Jelentősen, mintegy harmadára csökkent az Auschwitz náci német haláltábor helyén létesített emlékmúzeum látogatottsága.

Jelentősen, mintegy harmadára csökkent az Auschwitz náci német haláltábor helyén létesített emlékmúzeum látogatottsága a koronavírus-járvány után – közöte vasárnap a lengyel média.

A júliusi látogatottság mintegy 30-35 százaléka a járvány előtti állapotoknak – közölte a PAP hírügynökséggel Bartosz Bartyzel, az auschwitzi emlékhely szóvivője.

A nyári szünet előtt több volt a látogató, mivel iskolai csoportok is érkeztek. Jelenleg elsősorban egyéni turisták tekintik meg a múzeumot, azonban ők is sokkal kevesebben vannak, mint a járvány előtt – mondta el Bartyzel.

Beszámolt arról is, hogy nőtt a lengyel látogatók aránya,  kevesebb a külföldi vendég.

„Úgy látjuk, hogy erre elsősorban a Lengyelország szomszédságában zajló háborútól való félelem van hatással”

– tette hozzá, utalva az ukrajnai helyzetre.

Az auschwitzi múzeum adatai szerint 2021-ben az emlékhelyre több mint 563 ezren látogattak, ami valamivel magasabb volt a járvány első, 2020-as évében regisztrált számnál (502 ezer látogató). A járvány kitörése előtt, 2019-ben, 2,32 millióan tekintették meg a volt haláltábor helyén kialakított emlékmúzeumot. A külföldiek a járvány előtt a látogatók 80 százalékát tették ki.

Az auschwitzi múzeumot 1947-ben alapították a volt foglyok kezdeményezésére.

A náci Németország Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre. Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogva tartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó, 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű személy.

Auschwitzba 1944. május 15-től július 8-ig – kevesebb mint két hónap alatt – csaknem 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak, ez lett a megsemmisítésük fő színhelye: legtöbbjüket, az auschwitzi múzeum adatai szerint 325-330 ezer embert érkezésük után azonnal gázkamrákban pusztították el, mintegy 25 ezer embert pedig a későbbi szelekciók során öltek meg.

Lucie Szymanowska

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top