+ PR-cikk

Hogyan kombinálható az elektromosautó-töltő napelemmel?

elektromosautó

Használható-e az elektromosautó-töltő napelemmel együtt? Milyen technikai feltételek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kettő együttesen tudjon működni? Illetve milyen előnyökkel járhat az, hogyha sikerül a megvalósítás? Az alábbiakban máris választ adunk a kérdésekre.

Miért előnyös az elektromos autó töltését napelemmel megoldani?

Mert ez nemcsak költséghatékony, hanem környezetbarát megoldást is jelent. Vagyis ebben a formában nemcsak a benzinért vagy a diesel üzemanyagért nem kell fizetni, hanem a jármű energiaellátása is kivitelezhető megújuló forrásból.

Persze ehhez tudatos tervezés és telepítés szükséges, például a Wagner Solar Hungária Hyundai napelemei által. Elvégre a töltés csakis akkor lesz hatékony és problémamentes, hogyha erre a hálózat is fel van készítve.

Az előnyökkel nem nehéz egyetérteni, a megvalósítás már más kérdés. Technikai szempontból megkerülhetetlen a célzott kivitelezés ahhoz, hogy a rendszer tartósan működni tudjon. Ehhez adunk máris néhány gyakorlati támpontot.

Mi kell ahhoz, hogy az elektromos autó töltő napelemmel legyen kombinálható?

Az első és legfontosabb faktor az elegendő kapacitás megléte. Oda kell tehát figyelni egyrészt az ingatlan elektromos hálózatának a kialakítására, másrészt a terhelhetőségére. Kellően modern, strapabíró, terhelhető berendezésre van szükség.

Felmerülhet annak a lehetősége is, hogy nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás az autó töltéséhez. Ilyenkor sincs minden veszve, hiszen megoldást jelenthet, ha sikerül bővíteni az elektromos hálózatot.

Kulcsfontosságú faktor a rendelkezésre álló tetőfelület nagysága, hisz ezekre helyezhetők el a napelem panelek. Ehhez kapcsolódik szorosan, hogy az összekötést tekintve miként alakítható ki hatékonyan a napelemes rendszer.

Még néhány lényeges támpont a sikeres megvalósításhoz

Sok múlhat az elektromosautó-töltő kiválasztásán is. Mindenképp olyan típus mellett érdemes dönteni, amelyik képes kommunikálni a napelemes rendszerhez tartozó szolár inverterrel. Így a töltő a megtermelt energiatöbbletet is képes lehet használni. Ráadásul ebben a formában több beállítási mód is elérhetővé válhat.

Ha egy mód van rá, a rendszer részeként úgynevezett okosmérőt is erősen ajánlott alkalmazni. A készülék hozzáadott értéke, hogy az export és import energiamennyiséget veszi figyelembe. Mindez azért fontos, mert így precízen vezérelni lehet az elektromos autó töltését.

A töltés hatékonyságát tekintve az időzítésnek is kiemelt szerepe lehet. Amennyiben a berendezés használata napelemes rendszerrel kombinálva történik, akkor napközben járunk a legjobban a folyamattal.

Alternatív lehetőség lehet, hogyha a napközben megtermelt energiát az este folyamán energiatárolóból is vételezni lehet, úgy akár az esti és éjszakai órákra is eltolható a töltés.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top