+ Zene

Szabad az út a kismartoni zenei eseményekhez

kismartoni

A kismartoni Esterházy-kastélyban ezen a héten Thomas Hampson dalestjével kap új lendületet a classic.Esterházy koncertsorozat.

Ausztria eltörölte a beutazási korlátozásokat, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett 3 G szabály hatályát vesztette. A kismartoni Esterházy-kastélyban ezen a héten Thomas Hampson dalestjével kap új lendületet a classic.Esterházy koncertsorozat, a július 13-i premierrel indul az operaszezon, idén Verdi Nabuccojával, szeptemberben a HERBSTGOLD Fesztiválon Schiff András és Várdai István is fellépnek, októberben Várjon Dénes zongorajátékát élvezheti a nagyközönség.

Május 26-án Thomas Hampson bariton és Wolfgang Rieger zongoraművész összeszokott párosával újra visszatérhet a zenei koncertélet a normális kerékvágásba a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében. Ezzel a dalesttel nem csak a szabad mozgás örömét, hanem Schubert születésének 225. évfordulóját is ünnepelhetjük. Schubert zongoratanári minőségében és Esterházy Karolina iránt érzett szerelme miatt kapcsolódik az Esterházy családhoz. Az est folyamán Schubert és Liszt dalok csendülnek fel.

A Schubertre való megemlékezés május 29-én, a vasárnap délelőtti matiné koncerten folytatódik, a fiatal bariton Rafael Fingerlos előadásában és Sascha El Mouissi zongorakíséretével A szép molnárlány című dalciklust hallhatja a nagyközönség. Úgy tartják, hogy ez a dalciklus az első megmérettetés azon énekesek számára, akik énekművészként dalokkal is szeretnének foglalkozni. Az Empire-teremben Rafael Fingerlos, „erőteljes hangjával, szenvedélyével, a megfelelő hangszínű és az érzelmes előadásmódjával” (Magazin Salzburgerland) mutatja meg a közönségnek, hogy napjaink fiatal dalelőadóinak egyik nagy reménysége.

A kései 18-19. századi német-osztrák-bécsi muzsikában virágkorát élte az úgynevezett Harmoniemusik: ha a szabad ég alatt, vagy egy szalonban asztaltársasághoz kértek zenei aláfestést, akkor leggyakrabban két-két oboából, fagottból, kürtből és klarinétból vagy fuvolából álló nyolcast kértek fel muzsikálásra, néha erősítésként még egy-egy kontrafagott vagy kontrabass is csatlakozott hozzájuk. Népszerű zenekari művek, operák, illetve oratóriumok átiratai voltak a legkedveltebbek.

2022. június 19-én a Barucco Originalklangensemble és a Bécsi Énekakadémia kamarakórusának Harmóniák című koncertjén, szólót énekel Karin Kraftl, szoprán, vezényel és oboán közreműködik Andreas Helm. A teremtés bécsi, Énekeljünk együtt produkciójának felütéseként tekinthetünk erre a koncertre, felcsendülnek Haydn, valamint Georg Druschetzky darabok, majd Mozart csodás és komoly fúvosdallama, az Éji zenére elkeresztelt c-moll szerenád nyolc fúvóshangszerre, amelyet a komponista a bécsi császári udvar fúvószenekarának írt.

Júliusban a Szentmargitbányai Kőfejtő áll a figyelem központjában, hiszen a 13-i premierrel megkezdődik az operaszezon. Idén Verdi Nabucco című operáját viszik színre, júliusban és augusztusban összesen 19 előadást tartanak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top