+ Tudomány

Stockholm Paradigma – itt vannak az új fertőzések

Stockholm Paradigma

A Daniel R. Brooks által lefektetett elmélet, a Stockholm Paradigma evolúciós alapokon bemutatja a veszélyeket.

A kutatók már régóta figyelmeztetnek rá, hogy a globalizált világban teljesen új, állatról emberre „átugró” fertőző betegségek jelenhetnek meg és okozhatnak világjárványt – a napjainkban is tartó Covid-krízis sajnálatos igazolást adott félelmeiknek.

Sokan úgy gondolják, hogy valami nagyon szerencsétlen véletlenre van szükség egy, a koronavírushoz hasonló új, emberi kórokozó felbukkanásához, és a világjárvány leküzdésével újra visszatér a világ a normális kerékvágásba.

A Daniel R. Brooks által lefektetett elmélet, a Stockholm Paradigma azonban evolúciós alapokon bemutatja, hogy a globalizáció, a klímaváltozás, a népességnövekedés és a természetpusztítás olyan hatalmas, még „lakatlan” ökológiai teret nyit a parazitáknak (lényegében 8 milliárd ember testében), hogy leginkább csak az a kérdés, honnan érkezik a következő támadó. És kevesen gondolnak bele, hogy a földön élő fajok több mint fele parazita.

Az előadás a kockázatok felmérése mellett arra is kitér, mit kellene tennünk, hogy a ma jellemző „tűzoltás” helyett valóban egy lépéssel a következő világjárvány előtt járjunk. Ezt a célt szolgálja a magyar kutatók részvételével kialakított DAMA (Document, Assess, Monitor, Act – Dokumentálás, Értékelés, Monitorozás, Akcióterv) protokoll, mely nemzetközi összefogással próbálja kiszűrni azokat a parazitákat, kórokozókat, amelyek valóban egy ugrásra vannak attól, hogy újabb pandémiát okozzanak.

Daniel R. Brooks előadása az emberiséget fenyegető új fertőző betegségek és a felkészülés lehetőségei. 2022. április 27. szerda 18.00. MTA Székház, Kisterem, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. Regisztráció: sajto@titkarsag.mta.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top