+ Színház

Möbius, a végtelen körforgás érzete

Möbius

A Möbius-szalag elkészítéséhez egy papírcsíkot kell összeragasztunk úgy, hogy az egyik végét elfordítjuk 180 fokkal…

Möbius, Trafó, Nagyterem, 2022. április 29-30. | 20:00, 60’

A Möbius-szalag elkészítéséhez egy papírcsíkot kell összeragasztunk úgy, hogy az egyik végét elfordítjuk 180 fokkal, így a kétdimenziós felületnek egyetlen oldala és egyetlen éle lesz. Ahogy ez az iparban sokat használt eszköz az önmagába forduló, folytonos és végtelen körforgás érzetét kelti, úgy áramlik a Möbius alatt a színpadon egy csoport akrobata egyszerre, széttartóan, spirálba fonódva. Hullámoznak, akár egy halraj, vagy egy madárcsapat. Keresik az egyén szerepét a közösségben, a természetet a kultúrában, a kívült a belülben.

A Compagnie XY az egyik legelismertebb újcirkuszi csapat Franciaországban. Az elmúlt években két előadással is ámulatba ejtették a Trafó közönségét: a Le grand C-vel és a Mégsincs este-vel, amiket a húszfős társulat bámulatos összhangja, játékossága, az elképesztő mutatványok és a csapatszellem fegyelme tett felejthetetlenné. Alkotói folyamatuk, kutatásaik központi kérdése az, hogy mitől lesz egy csoport közösség – hiszen ennyi emberrel együtt dolgozni, együtt élni nap mint nap különös odafigyelést, érzékenységet igényel.

Az előadás az XY együttes és Rachid Ouramdane koreográfus közös munkája, aki szintén visszatérő vendég a Trafóban: Torzió című emlékezetes duettjét 2017-ben láthatta nálunk a közönség. A Möbius az első cirkuszi rendezése, így nem meglepő, hogy keverednek benne az akrobatika, a tánc és a színház elemei.

A társulat Ouramdane-nal közös együttműködéséről úgy nyilatkozott, hogy egész eddigi munkájuk mind azért volt, hogy ehhez az előadáshoz elvezesse őket. Ezt az utat a precizitás, az érzékenység és ez a mottójuk szegélyezte:

„egyedül gyorsabban megy – együtt tovább megyünk”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top