+ High-tech

Tessék félni a jövőtől!

IT

Tucatni IT szakiból csupán egyetlen eggyel találkozott a szerző, aki kérésének várakozás nélkül megfelelet és segített orvosolni a problémát.

Az elmúlt harminc évben egyetlen olyan számítógépes, szoftverekkel foglalkozó szakemberrel találkoztam, aki azonnal válaszolt a segítségkérő e-mailemre, és záros határidőn belül igyekezett megoldani az éppen adódó problémámat. Tucatnyi IT szakiból eggyel.

A magatartás okát magyarázhatjuk az általános erkölcsi romlással és hatalmi arroganciával is, hiszen egy miniszter vagy egy központi állami intézmény, illetve bank vagy biztosító PR csapata sem tartja lényegesnek, hogy reagáljon a levelemre. No és akkor ugyebár mit várjunk az alsóbb szintektől?

De az IT magatartás más. A fent emlegetett intézményeknek nem fizetek, sőt, talán éppen támogatásra számítok valamelyik balesetmegelőzési könyvem kiadásához. (Nem válaszolnak? Értem én? Mit érdekli őket, hogy eggyel több gyerek hal meg az utakon, ha a szerző nem kompatibilis a kormánnyal?)

Ezekkel az intézményekkel szemben egy szolgáltatónak – hiszen nem csak a komputer lovagjainak bunkósága általános – fizetek. Vagy fizetnék, ha szolgáltatnának. (No, persze, nem ma jöttem le a falvédőről, tudom én, hogy sok az eszkimó, kevés a fóka, azaz kevés a szakember, és talán írni sem tud, ezért nem válaszol.)

Persze ilyen szokványos – „nem jön a szerelő, folyik csap!” – panasszal nem írogatnék publicisztikát. Talán még olvasói levelet sem. A könyökünkön jött ki az efféle panasz már a Kádár-rezsimben is.

Ha mégis ezt a kis bosszúságot idézem apropónak, az csak azért van, mert a jövő látomása vezeti a… Tollamat? Ez már kissé elavult. Mondjuk úgy, hogy az ujjaimat a billentyűzeten. A jövő látomása pedig a robotok és algoritmusok életünket hamarosan teljesen behálózó világa.

Bizonyos hibákat már most is automatikusan kijavít egy adott program hibakereső és „szervizelő” rendszere. Eljön azonban néhány év, és minden szoftverrel, sőt, hardverrel kapcsolatos problémát automatikus helyi vagy távolról működő hibajavító program hoz majd rendbe. Nem kell fékezhetetlen agyvelejű nyúlnak lenni a Négyszögletű Kerek Erdőből (idézve Lázár Ervin), hogy ezt a szakember nélküli jövőt elképzeljük. Okos otthonunkban minden eszköz programjában bele lesz építve az automatikus szerviz a mosógéptől a gépkocsiig, és a kávéfőzőtől a műszívünkig. Néhány év, maximum két évtized és a szakemberek milliói kapkodhatnak sajnos vagy szerencsére új mesterségek után.

Gyerekek! Szülők! Figyeltek? Csak a változás lesz állandó.

Nógrádi Gábor

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top