+ Film

Szelestey Bianka Hajszálrepedés című filmje Cannes-ban versenyez

Szelestey Bianka Hajszálrepedés

Szelestey Bianka konzulense Maruszki Balázs, vezető tanárai Pálos György, Bacskai Brigitta és Ferenczi Gábor volt.

Egy magyar vizsgafilmet, Szelestey Bianka Hajszálrepedés című diplomafilmjét is beválogatták a 75. cannes-i fesztivál filmes egyetemek legjobbjait felvonultató, La Cinef elnevezésű programjába.

A Hajszálrepedés Szelestey Bianka diplomafilmje az ELTE Filmtudomány Mesterszakán, az alkotás a KMH Film produkciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával 2021-ben készült. A 22 perces film egy szakítás története Kurta Niké és Váradi Gergely főszereplésével.

A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint a Hajszálrepedés főhősének, Lenkének szembe kell néznie a ténnyel, kár tovább kapaszkodnia haldokló kapcsolatába, miután párja, Áron 8 év után, épp egy családi vacsora előtt böki ki: szakít vele. A szakítást hozó vitát néhány hajszál robbantja ki, szinte hihetetlennek tűnik, hogy emiatt legyen vége. De valóban emiatt van? Valóban váratlanul alakulnak az események? A fiatal lány a vacsora alatt bejárja az elengedés fázisait és egy utolsó, kétségbeesett tettel bizonyítja, mennyit ér valójában a kapcsolatuk.

„Lenke nincs. Csak Áronhoz képest létezik. Patak egy mederben, arra folyik, amerre utat nyitnak a sziklafalak. Gyengéden bevonja az élesre tört köveket, viszi a hátán, ami a szirtekről lehullik, így megsebezhetetlen. Nem érzi, ha valami vág, ha üt, ha szúr, hiszen az akadálytalanul hatol rajta keresztül. De mi történik, amikor mégis elkezd fájni? Az öncsalás és öntorzítás határairól szerettem volna filmet készíteni, arról, hogyan engedjük el az ezer énünk közül éppen azt, akivé ahhoz képest váltunk, akihez képest létezünk egy ideje. Hogyan lehet utat engedni a változásnak és egy újabb önmagunk megszületésének? Nem volt célom megválaszolni. Éppen csak feltenni a kérdést Lenkén keresztül, hátha lesz, aki felel rá, és akár csak a saját életén változtat miatta”

– írta a Hajszálrepedés forgatókönyvét is jegyző Szelestey Bianka.

A Hajszálrepedés főszerepeit Kurta Niké és Váradi Gergely mellett Kubik Anna és Incze József játssza. A diplomafilm operatőre Füzesi Tamás, látványtervezője Horváth Dominika, hangmérnöke Kissik Petra. Az alkotócsapat tagja még többek között  Polai Kristóf focuspuller, Endrédi Richárd fővilágosító, Nyitrai Balázs rendezőasszisztens és Becságh Dániel gyártásvezető.

Szelestey Bianka konzulense Maruszki Balázs, vezető tanárai Pálos György, Bacskai Brigitta és Ferenczi Gábor volt az ELTE Filmtudomány Mesterszakán, tanszékvezetője Kovács András Bálint.

Az ELTE és a KMH Film közös produkciójában készült Hajszálrepedés producere Pfeiffer Linda és Pusztai Ferenc.

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos La Cinef, korábban Cinéfondation programban, mely a cannes-i fesztivál hivatalos válogatásának része, az elmúlt években többek közt Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andraseva Nadja korai alkotásai szerepeltek. Szelestey Bianka alkotása az első ELTE-s diplomafilm a La Cinef történetében.

A 2022-es La Cinef válogatásban szereplő 16 diplomafilmet, 13 fikciós és 3 animációs alkotást 1528 nevezésből választották ki.

A 75. cannes-i fesztivált május 17. és 28. között rendezik meg, a Cinéfondation válogatás díjait május 26-án adja át a zsűri.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top