+ Képzőművészet

Ruth Bader Ginsburg bírónő gyűjteményét árverezik

Ruth Bader Ginsburg

Márciusban az amerikai haditengerészet jelentette be, hogy egyik hajójuk Ruth Bader Ginsburg nevét veszi fel.

Licitálni lehet Virginiában Ruth Bader Ginsburg, az amerikai legfelsőbb bíróság néhai bírójának műtárgykollekciójára és személyes tárgyait.

A műkincsgyűjtemény darabjai között szerepel Pablo Picasso több munkája, Glenna Goodacre szobrai, de a néhai bíró fekete nercbundájára is lehet licitálni a virginiai Potomac árverési ház online aukcióján. A szervezők több százezer dolláros bevétellel számolnak az árverés jövő heti zárásáig – írta a The Guardian.

A Potomac 115 tételből álló modern művészeti árverésének online katalógusában 17 tétel származik Ginsburgtől. Az aukciósház külön szekcióban kínálja a legendás bíró személyes tárgyait. A nercbunda különlegessége, hogy egyik zsebébe belehímezték Ruth Bader Ginsburg monogramját. A bundáért folyó licitálás péntek délelőtt már 4250 dollár (1,4 millió forint) fölött, a becsült ár többszörösénél járt.

Az emberi és polgárjogi úttörőként ismert Ginsburg 87 éves korában, 2020-ban hunyt el.

A műtárgyai és személyes tárgyai eladásából származó profitot a washingtoni Nemzeti Opera kapja, amelynek Ginsburg elkötelezett támogatója és gyakori látogatója volt.

Az aukciósház jutalékának tíz százalékát a Kaliforniai Egyetem berkeley-i jogi karán tanuló nők csoportjának szánja, ahonnan az amerikai jogászvilág számos meghatározó női személyisége került ki.

Márciusban az amerikai haditengerészet jelentette be, hogy egy hajóját Ginsburgről nevezi el, pályafutása előtt tisztelegve. A Smithsonian Nemzeti Amerikai Történeti Múzeum pedig közölte, hogy többek között kiállítja a bíró híres „különvélemény gallérját”, amelyet a The New York Times szerint „azokon a napokon viselt, amikor a legfelsőbb bíróság többségével ellentétes, erőteljes és éles véleményt nyilvánított ki”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top