+ Irodalom

Örkény István egypercesei a választási hirdetőoszlopokon

Örkény István Drámaírói Ösztöndíj
Keresés a weben

Névadója születésének 110. évfordulója alkalmából virtuális kiállítást készít az Örkény István Színház; a tárlatban archív fotók, felvételek és az Örkény-ősbemutatókban szereplő színészekkel, alkotókkal készült interjúk is helyet kapnak.

Az Örkény István (1912-1979) életének és munkásságának emléket állító virtuális kiállítás ettől a héttől kezdődően, a www.orkenyszinhaz.hu honlapon érhető el – közölte a színház kedden.

Az online tárlatban a látogatók az Örkény Színház tereit, köztük a kulisszákat járhatják be 360 fokos képek segítségével. A virtuális épületbejárás során a szerző életének és munkásságának jelentős állomásait jelenítik meg archív fotók, prózarészletek, interaktív játékok formájában.

A kiállítást az Örkény-ősbemutatók alkotóival, köztük Kútvölgyi Erzsébettel, Halász Judittal, Andai Katival és Tímár Évával készített videóinterjúk, valamint az Örkény Színház művészeinek tolmácsolásában elhangzó egypercesek színesítik.

A 110. évfordulóra szervezett, a Van választásunk címet viselő egyperces novelláról elnevezett eseménysorozat keretében április 3-án az Azt meséld el, Pista!, április 4-én pedig a Tóték című előadást láthatta a közönség. Április 5-én, az író születésének évfordulóján a Nézzünk bizakodva a jövőbe! című produkciót játsszák, amelyben a színház művészei Örkény István írásaiból olvasnak fel.

A II. kerületi önkormányzat a 110 éve született Örkény Istvánra, a II. kerület posztumusz díszpolgárára úgy emlékezik, hogy egyperces novelláit teszik a választási plakátok helyére.

Örkény István Budán talált otthonra. Hosszú évtizedeken át írta a 20. század második felének magyar valóságát tűéles érzékenységgel bemutató műveit, amelyek sokszor fájóan aktuálisak.

“Örkény tudta, az igazi szabadság belülről fakad; ha készek vagyunk saját életünkre egy fanyar félmosollyal tekinteni, igazán nagy baj nem érhet már minket”

– írják a közleményben.

Örkény Istvánra egy olyan gesztussal emlékeznek, amelynek talán ő is örült volna.

“Úgy alakult, hogy itt maradt a harsogó választási kampány után számtalan kihelyezett hirdetőoszlop, ahol mostanra csak lejárt szavatosságú üzeneteket nézhetnénk”

– fogalmaznak, hozzátéve, hogy ezek egy részét átalakítják, és Örkény egyperceseket helyeznek el rajtuk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top