+ Életmód

Vitaminok és táplálékkiegészítők – avagy tényleg ördögtől valók?

vitaminok

A vitaminok szedésének szüksége mellett számtalan tanulmány szól. Tekintsünk meg egy pár okot rá, miért is indokolt tehát.

Nagyon sokan nem jutnak megfelelő mennyiségű vitaminhoz manapság, pedig a szervezet optimális működéséhez a különféle vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek. A vitaminhiány oka viszont nem csupán táplálkozásban keresendő. Számtalan olyan tévhit kering hazánkban is, ami sajnos támogatja ezt.

„Nem szedek vitamint, mert az mesterséges”

…hangzik el a leggyakoribb helytelen kijelentés sokaktól, ami miatt hazánk lakosságának jelentős része maximum a pezsgőtabletta formában fellelhető étrend-kiegészítőkig jut el. Legfeljebb a C-vitamin szedése kerül még terítékre náluk, az is csak betegség esetén. Szintetikus mivoltuk pedig egyáltalán nem jelenti azt, hogy rosszabb hatással lenne ránk, mint a mindennapok során alkalmazott tisztálkodási szereink. Azonban a vitaminok szedésének szüksége mellett számtalan tanulmány szól. Tekintsünk meg egy pár okot rá, miért is indokolt tehát.

Nagyipari termelés és csökkent vitamintartalom

Több kutatás, mint például a 2004-ben megjelent, Texasi Egyetem által kiadott publikáció szerint a modern gazdálkodással és a fokozott műtrágyahasználattal jelentősen csökkent a zöldségek tápanyagtartalma – és ez napról napra egyre kevesebb lesz. A Journal of the American College of Nutrition nevű folyóiratban publikált tanulmány szerint az 1950-ből és 1999-ből vizsgált tápanyagadatokat összevetették a mai zöldségekkel. Az eredmény lesújtó volt. Szinte évről évre csökken a növények tápanyagtartalma. Hazánkban pedig egyébként sem fogyasztunk megfelelő mennyiséget belőlük, ahogyan gyümölcsökből sem.

Immunrendszerünk ellenségei: stressz, szmog és mozgásszegény életvitel

Szervezetünket minél több káros hatás éri, annál több makro- és mikrotápanyagra van szüksége. Ha felborul a vitaminháztartásunk, akkor nem csak szív- és érrendszeri problémákkal nézhetünk szembe, de az elhízás, valamint a különféle hormonális betegségek indikátoraival is. A magnézium és a C-vitamin csak két olyan ismert tápanyag, amely folyamatos pótlást igényel. Stressz alatt pedig szervezetünk jóval többet használ fel belőlük, mint általában. Hogyan tehetünk ez ellen? Keressük fel valamelyik valóban megbízható webáruházat, például az Alza oldalát, legalább egy multivitamin csomagért. Be kell látnunk, amit az elénk tárt adatok mutatnak. A modern életvitel mellett nem hagyatkozhatunk csakis a sokak által preferált alacsony vitamintartalmú, kis mennyiségben fogyasztott zöldségekre és gyümölcsökre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top