+ Képzőművészet

Marina Abramović 20 milliót gyűjtött Ukrajnának

Marina Abramović

Hogy pénzügyi segítséget is nyújtson Ukrajnának, Marina Abramović megismételte 12 évvel ezelőtti híres performanszát.

Marina Abramović, szerb származású, Amerikában élő performanszművész már a háború kitörésekor bírálta az orosz inváziót:

– Egy Ukrajna elleni támadás az egész emberiség elleni támadás, amelyet meg kell állítani!

Most azonban, hogy pénzügyi segítséget is nyújtson Ukrajnának, Marina Abramović megismételte 12 évvel ezelőtti híres performanszát, amelyben a legnagyobb összegeket ajánlók vehettek részt, és amelyben ezúttal 20 millió forintnyi összeg gyűlt össze segélyekre.

2010-es produkciójának A művész jelenlétében (The Artist is Present) volt a címe: a performansz során Abramović három hónapon át minden nap, összesen több mint 700 órán keresztül ült némán egy asztalnál, és bárki bármennyire időre leülhetett vele szembe a másik székre, hogy a szemébe nézzen.

Az 1565 szerencsés között olyan világsztárok voltak, mint Tilda Swinton és Björk, többször elment a kiállításra Lady Gaga is, de a leghíresebb perc mégis az volt, amikor Abramović korábbi szerelme és alkotótársa, Ulay volt az, aki váratlanul leült a másik székre: Abramović ekkor a három hónap során egyetlen egyszer kinyújtotta a kezét volt párja felé. Csak ezt a felvételt azóta majdnem 20 millióan nézték újra a Youtube-on.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top