+ Képzőművészet

Marina Abramović 20 milliót gyűjtött Ukrajnának

Marina Abramović

Hogy pénzügyi segítséget is nyújtson Ukrajnának, Marina Abramović megismételte 12 évvel ezelőtti híres performanszát.

Keresés a weben

Marina Abramović, szerb származású, Amerikában élő performanszművész már a háború kitörésekor bírálta az orosz inváziót:

– Egy Ukrajna elleni támadás az egész emberiség elleni támadás, amelyet meg kell állítani!

Most azonban, hogy pénzügyi segítséget is nyújtson Ukrajnának, Marina Abramović megismételte 12 évvel ezelőtti híres performanszát, amelyben a legnagyobb összegeket ajánlók vehettek részt, és amelyben ezúttal 20 millió forintnyi összeg gyűlt össze segélyekre.

2010-es produkciójának A művész jelenlétében (The Artist is Present) volt a címe: a performansz során Abramović három hónapon át minden nap, összesen több mint 700 órán keresztül ült némán egy asztalnál, és bárki bármennyire időre leülhetett vele szembe a másik székre, hogy a szemébe nézzen.

Az 1565 szerencsés között olyan világsztárok voltak, mint Tilda Swinton és Björk, többször elment a kiállításra Lady Gaga is, de a leghíresebb perc mégis az volt, amikor Abramović korábbi szerelme és alkotótársa, Ulay volt az, aki váratlanul leült a másik székre: Abramović ekkor a három hónap során egyetlen egyszer kinyújtotta a kezét volt párja felé. Csak ezt a felvételt azóta majdnem 20 millióan nézték újra a Youtube-on.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->