+ PR-cikk

Miért népszerű építőanyag ismét a vályog?

vályog

A vályog önmagában is jó hőszigetelő, de szükség esetén plusz szigeteléssel is ellátható, ekkor természetes anyagot érdemes választani

A vályogtégla a régi korok paraszti házépítésének alapvető alapanyaga volt, ezért napjainkban sokan szkeptikusan, idegenkedve fogadják mint korszerű építőanyagot, pedig az épületszerkezetekkel szemben támasztott követelményeknek megfelelő kiváló tulajdonságai révén ma is megvan a létjogosultsága.

A vályog sokak szemében még ma is a szegénység megtestesítőjeként szerepel az építőanyagok között, pedig előnyei miatt ott a helye a modern alternatívák közt. Cikkünkben bemutatjuk, milyen előnyökkel jár a vályog mint építőanyag használata. Tartson velünk!

Természetes építőanyagok a jólétért

A modern építőanyagok előállítása környezetterhelő, ráadásul nagy többsége különféle, az egészségre ártalmas vegyületet tartalmaz. A Naturica Group vályog termékei, beleértve a téglákat, a vakolatokat és a festékeket is, kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, környezetbarátak, és egészséges alternatívát jelentenek a mesterséges építőanyagokkal szemben.

A környezeti és gazdasági fenntarthatósági, valamint a jóllét szempontból is előnyös tulajdonságaiknak köszönhetően egyre nagyobb figyelmet kapnak a hazai és nemzetközi építőiparban a természetes építőanyagok és felhasználási lehetőségeik.

Olyan termékek tartoznak ebbe a körbe, amelyek előállítása alacsony eszköz- és energiaigénnyel rendelkezik, és amelyek az élettartamuk végén kis ráfordítással visszaforgathatók a természetbe. A vályog mellett a szalma, a kender és a fa is ilyen építőanyag.

A vályog mint építőanyag kedvező tulajdonságai

Az általában 40% agyagból, 40% iszapból és 20% homokból álló vályog sokoldalú anyag, többféle felhasználási módja létezik, legismertebb a vályogtégla, amelynél az adalék a szintén természetes szalma. Teherhordó-, kitöltő- és válaszfalak építésére is alkalmas. A szigorú előírások betartása mellett passzív házak építésére is megfelelő.

Aki járt már ilyenben, az tudja, hogy a vályogtéglából épült házak klímája télen-nyáron kellemes. De figyelmet érdemel kiváló páraáteresztő képessége, szellőzése, amelynek révén képes a levegő nedvességtartalmának szabályozására, így egészséges életteret biztosít, hiszen nem penészedik.

Kiváló hang- és hőszigetelő, nincs káros vegyianyag-kibocsátása, antiallergén, továbbá nem gyúlékony. 100%-ban természetes összetétele révén környezetbarát és újrahasznosítható.

Mi készülhet még vályogból?

A vályogvakolat természetes páraszabályozó képességgel rendelkezik, így minimálisra csökkenti a penészedés veszélyét. Használatával a belterek páratartalma az optimális szinten tartható. Különféle felületekre hordható fel, természetes ásványi és földpigmentekkel színezhető.

A vályog önmagában is jó hőszigetelő, de szükség esetén plusz szigeteléssel is ellátható, viszont ekkor természetes anyagot érdemes választani.

Környezete és egészsége érdekében fontolja meg a természetes építőanyagok használatát, elképzelései megvalósításához kérje szakértő mérnök segítségét!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top