+ Képzőművészet

A 8AK+1 bemutatkoztak az Artézi Galériában

8AK+1

8AK+1. a cím nem elírás! Az a képzőművész csoport, amelynek tagjai 2022. január 22-én bemutatkoztak az Artézi Galériában.

8AK+1 az Artézi Galériában

Írta: Rajkó Andrea Fenya

A cím nem elírás! Az a képzőművész csoport, amelynek tagjai 2022. január 22-én bemutatkoztak az Artézi Galériában, így nevezték el önmagukat. Nyílt utalás az 1909-ben létrejött első magyar modern művészeti csoportra. A Nyolcak 1909-1919 között egyértelműen elkötelezték magukat a korabeli festői nyelvújításnak, a Párizsban tanultak itthoni meghonosításának. Ennek jegyében készült első katalógusnak a Bartó 1 Galériában 2021 márciusában és most is, az Artéziben, mely katalógus tervezője Németh Géza. A bevezető szöveget írta és egyben a kiállítást is megnyitotta: Varga-Amár László képzőművész.

A kiállító 9 művész közül 8 nonfiguratív műalkotásokat mutat be, kivétel Németh Géza, az Artézi Galéria tulajdonosa, művészeti vezetője. A többiek vászonra festett akril képei (Dévényi János, Mengyán András, Koppány Attila, Nemcsics Ákos a geometrikus absztrakció gyűjtőnevével foglalhatók össze, szándékaik szerint nem ábrázolnak, nem utalnak a valóság, a reális látvány elemeire, geometrikus alapelemekre egyszerűsítették, absztrahálták közlendőiket. Cézanne-tól, a kubizmustól kezdve a magyar Nyolcakon és absztrakt festőkön át sokféle szellemi hatás mutatható ki a bemutatott művekben, de ezeknél is fontosabb az alkotói kreativitás, a túllépés az ornamentikán.

8AK+1

A szobrász Ézsiás István festett, koptatott fái és lézervágott vas és alumínium plasztikái, Barabás Márton fa, papír, filc hajtogatott zongoramechanikái kapcsolódnak térbeliségükkel együtt is a kétdimenziós idomokból, alakzatokból építkező festményekhez. Kelle Antal installációi, kinetikus szobrai az összekötők. A többféle technikát használó, különböző életkorú és végzettségű, foglalkozású művészt összeköti, hogy a Magyar Képzőművészek Iparművészek Szövetségben működő Interdiszciplináris szakosztály tagjai, odatartozásukat értelmezi, hogy nonfiguratív művészek, alkotásaik a konkrét látványtól elvonatkoztatottak.

A kiállítóterembe belépve azonnal megfogja a nézőt az erőteljes színek és formák sokfélesége, amelyek a kiállítás rendezésének köszönhetően harmóniában vannak egymással és külön-külön is.

A 8AK+1 kiállítása 2022.01.22-2022. 02.14-ig látogatható

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top