+ Természet

Egy villám világrekordot döntött

villám

A korábbi világrekordot egy 709 kilométeres brazíliai villám tartotta, ezt 2018-ban észlelték a kutatók…

A világ leghosszabb, 768 kilométeres, három állam egét átszelő villámot mérték az Egyesült Államokban, a világcsúcsot most hitelesítették.

A villám áthasított Texas, Louisiana és Mississippi egén 2020 áprilisában – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) hétfőn.

A korábbi világrekordot egy 709 kilométeres brazíliai villám tartotta, ezt 2018-ban észlelték.

2020-ban egy villámlás Uruguay és Észak-Argentína egén 17,1 másodpercig tartott, ami megdöntötte a 16,7 másodperces korábbi világcsúcsot.

Egy villám általában nem hosszabb 16 kilométernél és egy másodpercnél is rövidebb ideig tart – mondta Randall Cerveny, az Arizonai Állami Egyetem tudósa, a WMO rekordhitelesítési vezetője.

„Rendkívüli mindkét villámrekord”

– írta emailjében Cerveny.

Mint hozzátette, mindkettő felhőtől felhőig tartott, több száz méterre voltak a talajtól, így senki nem került veszélybe.

A rekorder villámok kialakulása nem függ össze a globális felmelegedéssel. Mindkét villámot az új műholdas észlelési technológiák segítségével rögzítették.

Mindkét régió a világ azon kevés területe közé tartozik, ahol olyan erejű viharok alakulhatnak ki, amelyekben „megavillámok” keletkezhetnek – írta Cerveny.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top