+ Képzőművészet

A Zsolnay Negyed m21 Galériájában épülő kiállítás

Zsolnay Negyed

Nemes Csaba Alakváltás kiállítása után a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája rendhagyó kiállításra várja a látogatókat.

Fotó: Tóth László

Az emlékezés formái

Nemes Csaba Alakváltás kiállítása után a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája rendhagyó kiállításra várja a látogatókat. Illat- és fényművészet, gasztrodesign, ízek és emlékezet, videó- és médiaművészet, mindez együtt AZ EMLÉKEZÉS FORMÁI című kiállítás.  Rendhagyó, mert első és második részből áll. És rendhagyó, mert Az emlékezés formái II., amely január 21-től látogatható, egy folyamatosan változó tárlat, kéthetente újabb és újabb installációkkal lakja be az m21 Galéria kiállítóterét, amit december 9-étől március 27-éig az emlékezésnek szenteltek a rendezők.

Az emlékezés formái rendhagyó kiállítás, mely folyamatosan épül és átalakul. A 2021. december 9-én megnyílt kiállítás két részletben valósul meg az m21 Galériában a pécsi Zsolnay Negyedben, és március 27-éig lesz látogatható.

Az itt bemutatott kortárs művészeti projektek az emlékezés formái köré épülnek. Az öt érzékünk mindegyike emlékeket idéz fel bennünk: a tapintással érzékelt tárgy vizuális emlékképeinket hívja elő, a különféle színek élményeket, hangulatokat idéznek, mint ahogy a zene is képes számunkra színélménnyé, láthatóvá válni.

Zsolnay Negyed

Fotó: Tóth László

Egy-egy valaha látott forma vagy mozdulat is „déjá vu” élményt kelthet bennünk, nem is beszélve a teába mártott kekszről, amelynek ízélménye az eltűnt idő, az egykori gyerekkor nyomába űzte a regényíró Marcel Proustot.

A kiállítás két részben, változó installációkkal kerül bemutatásra az m21 Galériában.

Az I. rész elsősorban a különféle érzékelések és az emlékezés viszonyát idézi meg: a látás, hallás, tapintás, szaglás és ízlelés áll a művek középpontjában. Ezek nem egyszerűen a művek befogadására kijelölt érzékszervi csatornák, hanem olyan érzékelési módok, amelyeken keresztül maguk a művek nyerik el formájukat. Kiállítók: Góg Angéla ételdesigner, Gyenes Zsolt médiaművész, Kiégő Izzók fényművészeti társulás, Kozári Hilda képzőművész (Finnország).

A kiállítás II. része az emlékek, az emlékezés fogalmának művészi interpretációit mutatja majd be január 20-ától az átalakuló kiállítóterekben, melynek keretében elsőként Koronczi Endre installációja kerül bemutatásra január 20-án. Majd Nagy András XYZ, Night Projection, Gryllus Ábris munkái lesznek láthatók.

A kiállítás kurátorai:

Fekete Vali, Kovács Andrea, Pusker Péter, Százados László

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top