+ Természet

A legendás havazás 35 éve volt

legendás havazás

Legendás havazás: A hótakaró 1987. jan. 12-én az ország nagyobb részén 20-40 centiméter között alakult, néhol az 50 centimétert is meghaladta

Harmincöt éve volt az emlékezetes országos, legendás havazás, amikor néhol több mint 50 centiméteres volt a hóréteg és a maximumok is jellemzően mínusz 10 Celsius-fok alatt alakultak – idézte fel az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.

Azt írták, most is van az országban, ahol 10 centiméternél nagyobb a hótakaró, és csütörtökre virradó éjszaka mínusz 20 fok köré is lehűlhet a levegő, de „mindez semmi” az emlékezetes 1987-es januárhoz képest.

Akkor a dél felől érkező enyhébb, illetve az északkelet felől bezúduló hideg levegő a Kárpát-medence térségében találkozott. A „keveredési zónában” egy kisebb ciklon alakult ki, amely három napon át tartó havazást hozott.

Európa legnagyobb részén igen hideg, téli idő van. Északon, északkeleten hétfőre virradóra sokfelé mértek -35, -40 fokot…:

legendás havazás

A hótakaró 1987. január 12-én az ország nagyobb részén 20 és 40 centiméter között alakult, de volt, ahol az 50 centimétert is meghaladta. A sarkvidéki eredetű hideg levegő hatására a maximumok is általában mínusz 10 fok alatt alakultak.

Az akkori „napijelentések” szerint Budapesten aznap délben is mínusz 17 fokot mértek. Másnap, 1987.

A sok hó, illetve a dermesztő hideg mellé erős, viharos szél párosult, amely országszerte hatalmas hóakadályokat épített, ezzel megnehezítette, sok helyen lebénította a közlekedést – idézte fel bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat a legendás havazás körülményeit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top