+ Tudósítás

A Bartók Tavasz Bosch-kiállítással és különleges premierekkel érkezik

A Bartók Tavasz részeként nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről.

Signum Saxophone Quartet - fotó: Andrej Grilc

Bár még csak most csapunk bele igazán a télbe, a Müpa már a 2022 áprilisában megrendezésre kerülő összművészeti fesztiváljára, a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetekre készül, melyen a hazai és nemzetközi művészeti élet számos ismert alakja áll színpadra, és rengeteg premier várja a közönséget. A fesztivál első neveit a december 1-jén megrendezett sajtóeseményen jelentették be a szervezők. Hogy miért fontos az idei év Bartók Béla szempontjából, arról Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója beszélt.

„Idén ünnepeltük Bartók Béla születésének 140. évfordulóját. Az első Bartók Tavasz a terveinkkel ellentétben az online térben zajlott. Szeretnénk, ha 2022-ben a fesztivál élő közönség előtt zajlana. Ez a fesztivál Bartók szellemiségét képviseli. A 20.század legnagyobb zeneszerzője volt. Olyan személyiség, aki a mai napig fontos szerepet játszik abban, hogy Magyarország milyen képet alkosson önmagáról. Végtelenül kreatív, kíváncsi alkotó volt”

– méltatta a 76 éve elhunyt művészt Káel Csaba, hozzátéve, hogy a fesztivál neves magyar és külföldi fellépőkkel kívánja bemutatni Bartók legjobb műveit, emellett olyan párosításokat hoznak létre a színpadon, amelyeket eddig nem láthatott a közönség.

Seres Gerda és Káel Csaba a Müpa sajtóeseményén – fotó: Várkonyi Zsolt

Példaként említette, hogy David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal ad elő Beethoven-műsort a fesztiválon. A programok egy része a húsvéti ünnepkörhöz is kapcsolódik: Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra Bach h-moll miséjével érkezik a Müpába, a Collegium Vocale Gent és alapító karmestere, Philippe Herreweghe pedig a Zeneakadémián mutatja be a Máté-passiót. Nem csak a komolyzene kap szerepet az eseményen: a Mark Oliver Everett vezette amerikai rockzenekar és az EELS a fesztiválon adja első magyarországi koncertjét.

A Bartók Tavasz nem csak előadóművészeti fesztivál: a programsorozat egyik szenzációja a Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel a Bartók Tavasz részeként nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről a Szépművészeti Múzeumban, április 7-én pedig egy rendkívül aktuális témát érintő nemzetközi tárlattal, a Kényszerű trópusok: Az átmenetiség világállapotai című kiállítással csatlakozik a fesztiválprogramhoz a Ludwig Múzeum.

„A fesztivál mindig azt a célt tűzi ki maga elé, hogy olyan különleges premiereknek adjon otthont, amik kizökkentik a kulturális életet a hétköznapi kerékvágásból. Jó pár ilyen koncert lesz”

– mondta Káel Csaba. Példaként említette, hogy Frenák Pál és társulata a legendás Bartók-mű, A csodálatos mandarin feldolgozására készül. Ugyancsak a Bartók Tavaszon mutatja be rendkívüli térélményt nyújtó, Ima című előadását a Recirquel, továbbá a fesztiválon láthatja először a hazai közönség Eötvös Péter a Berlini Staatsoper felkérésére írt, Sleepless című operáját.

Eötvös Péter – fotó: Csibi Szilvia

Boban Marković zenekara a Székesfehérvári Balett Színházzal közös produkcióval készül áprilisra. Branford Marsalis a kvartettjével tér vissza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, ahol egy új, kifejezetten a Müpa felkérésére született, magyar népzenei ihletésű darabot is hallhat tőle a közönség.

Káel Csaba elárulta, hogy a fesztiválhoz kapcsolódóan Győrben, Debrecenben és Miskolcon is lesznek programok, emellett együtteseik közreműködésével az országos fesztiválprogramhoz csatlakozik többek közt Pécs és Szeged is. A 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos programjának részleteit és kiemelt fellépőit 2022-ben jelentik be.

A Müpa vezérigazgatója a sajtóesemény végén egy adventi nyereményjátékot is bejelentett, a digitális adventi kalendárium a Müpa közösségi felületein jelenik meg. A programsorozat eddig bejelentett programjaira a jegyek már kaphatóak.

A Bartók Tavasz eddig bejelentett programjai itt találhatóak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top