+ Zene

Alekszandr Szladkovszkij üzenetet írt a magyar közönségnek

Alekszandr Szladkovszkij

Alekszandr Szladkovszkij karmester a legsajátabb területén mozog e két alkotást vezényelve. A koncertet így ajánlja közönségének.

A Nemzeti Filharmonikusok november 25-i koncertjén két 20. századi orosz kortárs művét adja elő a Müpában. Elhangzik Sosztakovics: V. (d-moll) szimfóniája, op. 47, majd Prokofjev: Alekszandr Nyevszkij – kantátája, op. 78.. Mindkét zeneszerző megszenvedte a szovjetrendszert, újra és újra áldozataivá válva a diktatúra „kultúrpolitikájának”. A koncert szólistája Schöck Atala énekművész, aki operaszerepei mellett hazai és külföldi koncerttermekben is hallható mezzo vagy alt szólistájaként. Az est karmestere, a taganrogi születésű, ötvenhat éves Alekszandr Szladkovszkij a Tatársztáni Nemzeti Szimfonikusok művészeti vezetője.

Alekszandr Szladkovszkij karmester a legsajátabb területén mozog e két alkotást vezényelve. A koncertet így ajánlja közönségének:

Kedves Barátaim!

Örömmel köszöntöm a klasszikus zene szerelmeseit a Nemzeti Filharmonikusok »A jégmezők lovagja« című koncertje előtt. Nagy öröm számomra, hogy az egyik legjobb zenekarral léphetek fel, Európa egyik legcsodálatosabb fővárosában, Budapesten, Magyarország zenei életének központjában. Külön megtiszteltetés számomra, hogy ilyen professzionális művészekkel oszthatom meg a színpadot, és szimbolikus jelentőséggel bír számomra az is, hogy a múlt század klasszikus zenéjének titánjai: Szergej Prokofjev és Dmitrij Sosztakovics – két kiváló orosz zeneszerző – műveinek előadásában vezényelhetem a zenekart.

Sosztakovics neve nagy jelentőséggel bír a Tatár Köztársaság Nemzeti Szimfonikus Zenekara számára is, melyet közel tizenkét éve vezetek, és amelynek 1966-os alapításában Dmitrij Sosztakovics döntő szerepet játszott. 2017-ben Sosztakovics összes szimfóniáját és versenyművét vettük lemezre, így tisztelegve a nagy zeneszerző előtt.

Prokofjev és Sosztakovics műveinek előadása minden alkalommal büszkeséggel és örömmel tölt el. Már nagyon várom a budapesti koncertünket! Ezekben a nyugtalan időkben, amelyeket az elmúlt évben mindannyian átéltünk, a magasrendű klasszikus zene varázslatos ereje minden eddiginél fontosabbnak bizonyul. Inspirációt kívánok a koncert minden közreműködőjének, és felejthetetlen élményeket a közönségnek!

2021. november 25., csütörtök, 19:30 – Müpa
A JÉGMEZŐK LOVAGJA
Dmitrij Sosztakovics: V. (d-moll) szimfónia, op. 47
Szergej Prokofjev: Alekszandr Nyevszkij – kantáta, op. 78
Km.: Schöck Atala alt, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Alekszandr Szladkovszkij

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top