+ Képzőművészet

A nácik 80 éve ellopták ezt a gyönyörű 61 centis pajzsot, most visszakerült a helyére

Keresés a weben

Majdnem nyolcvan év után visszakerült a közép-csehországi Konopiste kastélyba az az értékes 16. századi reneszánsz pajzs, amelyet a nácik vittek el a kastély fegyvergyűjteményéből a második világháború idején.

A háború utáni időszakban az értékes pajzs a Philadelphiai Művészeti Múzeum gyűjteményébe került, ahol hosszú kutatás után Ladislav Cepicka cseh történész találta meg. Az amerikai múzeum hosszas vizsgálódás után helyet adott a cseh kérésnek és a közelmúltban visszaadta a pajzsot eredeti tulajdonosainak. A rendkívül értékes pajzs keddtől újra látható a Prágától délre fekvő Konopiste kastély fegyvergyűjteményében – közölte Nada Goryczková, a cseh Nemzeti Műemlék Intézet igazgatója újságírókkal.

Ladislav Cepicka évtizedekkel ezelőtt kezdte el kutatni az egykor Ferenc Ferdinánd főherceg nyári rezidenciájaként szolgáló kastély híres fegyvergyűjteményét, és akkor kezdett el érdeklődni a nácik által ellopott tárgyak iránt is. Az elveszett pajzsról nagyobb cikket is közölt szaklapokban. Az 1990-es években egy nemzetközi történészkongresszuson ismerkedett meg a philadelphiai múzeum korábbi kurátorával, akitől tudomást szerzett az ottani gyűjteményben őrzött pajzsról. Bár kutatásai alapján Cepicka már a kilencvenes években arra a meggyőződésre jutott, hogy a nácik által ellopott műtárgyról van szó, állítását nem vették komolyan, és hosszú ideig semmi sem történt az ügyben.

A philadelphiai múzeummal 2016-ban indultak csak meg a tárgyalások a cseh külügyminisztérium holokauszt ügyekkel megbízott diplomatájának segítségével, és végül idén júniusban született meg a cseh-amerikai egyezmény a műtárgy visszaszolgáltatásáról. A 16. században készült pajzsot szeptember közepén vették át a csehek az amerikaiaktól.

A 61 centiméter átmérőjű fapajzsot nagy valószínűséggel Girolamo di Tommaso da Treviso olasz festő díszítette és 1695-ben a Mediciek fegyvertárának része lett. A 19. század végén került Ferenc Ferdinánd Habsburg trónörökös konopistei gyűjteményébe, ahonnan 1944-ben vitték el a nácik azzal, hogy az Adolf Hitler által Linzbe tervezett nagy német múzeumban állítják majd ki. A műtárgy háború utáni sorsa pontosan nem ismert, annyit tudni, hogy 1954-ben Carl Otto von Kienbusch amerikai multimilliomos vette meg Párizsban, aki később a philadelphiai múzeumnak ajándékozta, ahol 1977-től volt látható.

5 hozzászólás

5 Comments

 1. Gyzoltan szerint:

  “A nácik 80 éve ellopták ezt a gyönyörű 61 centis pajzsot, most visszakerült a helyére”
  Már megint azok a rothadt nácik!
  Ellopták, hogy Németország kulturális fővárosába Philadelphia múzeumába szállítsák…
  Ezek a rohadt náci tolvajok!
  A Szent-Koronánkat is ellopták, az “Aranyvonat” totális kifosztásáról sem felejtkeztek el…
  Gondolom, most a kiverésük kapcsán, Afganisztán nemzeti kincseiről is gondoskodtak…

 2. Gyzoltan szerint:

  Már megint?! -már megint törlésre kerültem…
  Belátom jogosan!

 3. Gyzoltan szerint:

  Egy fenét láttam be!
  Mindössze annyi történt, hogy a jogosultságot oly szépen magyaráztam el, a valóságot tükrözve, mely mélyen sértette a kisajátított, kirekesztő média privilégiumát…

 4. Gyzoltan szerint:

  Egyébként meg akár köszönhetem is, az eseteként elkövetett törléseket, de, tudatában vagyok a lehetséges súlyos, akár ellehetetlenítő következményeknek…
  Macront tegnap egy tojással megdobták! Menten megállapították, hogy az elkövető nem beszámítható, így a pszichiátriára szállították gondolkodásának “átrendezése” céljából…
  -hangyák se, talán még porszemek sem vagyunk…

 5. Gyzoltan szerint:

  Lezárásként hozzátehetem:
  Felháborító a kitétel “A nácik 80 éve ellopták…” annak fényében, hogy London, Párizs, Madrid, és a többi gyarmatosító hatalom fővárosaiban, városaiban a múzeumok szakadásig vannak tele lopott műemlékekkel, kincsekkel, ha éppen nem lopott magántulajdont képeznek!
  Az amerikaikat, az oroszokat megszégyenítően alulmúlva zabráltak évszázadokon keresztül…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top