+ Képzőművészet

Párizsiak Lucien Hervé, Bálint Endre és Ország Lili képeit ajándékozták Szentendrének

Lucien Hervé, Bálint Endre és Ország Lili több mint ötven alkotását kapta ajándékba a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) két párizsi magángyűjteményből. A jelentős műtárgyegyüttes – fotók, olajfestmények, monotípiák és grafikák – július 2-től láthatók a Ferenczy Múzeum Bródy Vera és barátai című kiállításán.

Öt évvel ezelőtt kezdődött el az az ajándékozási folyamat, amelynek során – több részletben – a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz került Bálint Endre és Ország Lili képzőművészek, valamint Lucien Hervé fotóművész számos alkotása. Az ajándékozott anyag legnagyobb része a Párizsban élő díszlet- és jelmeztervező, Bródy Vera gyűjteményéből érkezett, kisebb hányada egy párizsi magángyűjtő adományozásából származik.

Bródy Vera 1951 és 1968 között, Párizsba településéig dolgozott a budapesti Állami Bábszínházban és ennek műhelyében találkozott először Ország Lilivel és Bálint Endrével. Néhány festményük Bródy Vera közvetítésével került egy párizsi magángyűjteménybe.

A most ajándékba kapott, több mint ötven alkotásból álló kollekcióhoz fotók, olajfestmények, monotípiák és grafikai jellegű művek tartoznak, amelyekből többet Bródy Verának dedikáltak.

Az ajándékozott anyag utolsó adagját 2020-ban sikerült Szentendrére szállítani, így most már bemutathatóvá válik a teljes műtárgyegyüttes, amelyben számos olyan kompozíció szerepel, amelyet most először láthat a hazai közönség.

A Bródy Vera és barátai című kiállítás július 2. és október 3. között, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top