+ Irodalom

Szivarfüstben fuldoklik egy légy a tőzsdén

Töltőtoll és Tőzsde 8. – A pesti börze

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. Eheti téma: A pesti börze.

„A pesti nyilvános áru és értéktőzsdét megnyitottnak jelentem ki, és azt a közforgalomnak ezennel átadom.” – 1864. január 18-án hangoztak el ezen zárómondatok a Pesti Lloyd Társulat duna-parti székházában Báró Kochmeister Frigyes beszédében, ami után hivatalosan is megnyílt a pesti börze. Megkezdődött a kereskedés.

Kochmeister Frigyes tekintélyes résztvevője volt a kor gazdasági életének. A pesti tőzsde első elnöki funkcióját is ő töltötte be, amely feladatot aztán 30 éven át ellátott. Az intézmény 1864-es indulásakor 17 részvényt, 1 záloglevelet, 11 külföldi pénznemet és 9 váltót jegyeztek. A kezdeti gyengébb kereskedési éveket intenzív üzletelés váltotta fel, majd 1873-ban jött az első komoly tőzsdekrach. Másfél évtizedre aztán óvatossá váltak a magyar befektetők, hogy az 1890-es évekre és a millenium korszakára ismét nagy lendülettel beinduljon az üzletkötés. A 20. és 21. század tőzsdei hangulata Pesten pedig már egy másik fejezete a gazdasági történelemkönyveknek.

Távíró kopog,
fölötte szivarfüstben
légy fuldoklik.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top