+ Fotó

A régió egyik legnagyobb fotóarchívumából nyílt kiállítás a magyar labdarúgás történetéről

fotó: back-post.com

Megnyílt szerdán az MTI Nemzeti Fotótár futballtörténeti kiállítása Székesfehérváron, a Mol Aréna Sóstó belső kerengőjében: a tárlat ingyenesen tekinthető meg a részben hazai rendezésű labdarúgó Eb végéig.

A magyar labdarúgás története címet viselő kiállítás megnyitóján Répászky Lipót, az MTVA Archívum vezetője elmondta: az MTI Nemzeti Fotótár Közép-Európa egyik legnagyobb fotóarchívuma a maga mintegy 13 millió fotónegatívjával, ám ebből mindössze 300 ezer érhető el online formában. Hozzátette: egy-egy ilyen kiállítás lehetőséget kínál arra, hogy megmutassák, milyen kincseket rejt az archívum. Székesfehérvár mellett még hat nagyvárosban nyílt ilyen tárlat, és igyekeztek minden helyszínre az ott nagy jelentőséggel bíró fotókat is elvinni, így az adott városhoz, annak klubjához kötődő játékosok is láthatók a képeken klub- vagy válogatott meccsek közben.

Fürst-Borsos Ádám, az MTVA Sajtó- és Marketing Iroda vezetője ,szerint a közmédia számára minden érték megmutatása fontos, különösen, ahol magyar szimbólumok is megjelennek. Jelezte, próbálták megtalálni azokat a városokat, ahol nagy hagyományai vannak a labdarúgásnak és úgy általában a sportnak, Székesfehérvár pedig ilyen.  Az 52 fotó az 1950-es évek sikereitől napjainkig mutatja meg a legnagyobb magyar futballsikereket, és nemcsak a sokak által leghíresebbnek tartott londoni 6-3-as meccs látható, hanem az Anglia elleni, fél évvel későbbi, budapesti 7-1-es siker is.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a tablókon látható többek között a Videoton 1985-ös UEFA-kupadöntője, valamint a válogatottban játszó székesfehérvári játékosok Juhász Rolandtól Szoboszlai Dominikig. Úgy vélte, nagy esély van arra, hogy sokan megnézik a képeket, hiszen a fehérvári Eb terasz mellett helyezték el, ahol kedden mintegy kétezren követték kivetítőn a magyar-portugál Eb-csoportmeccset. Az esemény sajtóanyaga szerint a szabadtéri kiállítás Székesfehérvár mellett Esztergomban a Széchenyi téren, Győrben a Megyeháza téren, Zalaegerszegen a Ruszt téren, Kaposváron a Kossuth téren, Debrecenben a Nagyerdei Stadion mellett és Budapesten a Szabadság téren tekinthető meg.

A képek világbajnoki, olimpiai és Európa-bajnoki fellépéseket is mutatnak, és Albert Flórián, Puskás Ferenc, Mészöly Kálmán, Törőcsik András, Nyilasi Tibor, valamint a válogatottsági rekorder Király Gábor is látható rajtuk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top