+ Tudomány

Hat és fél ezer éves elsüllyedt falvat találták az Adriai-tengerben

fotó: pixabay

Hat és fél ezer éves újkőkori település maradványaira bukkantak horvát búvárok az Adriai-tenger legdélibb részén, Korcula sziget partjainál, a tengerszint alatt 4,5 méter mélyen.

Mate Parica, a zárai (Zadar) egyetem régésze elmondta: a település tervszerűen, hétszög alakban épült, ami a korszakot tekintve fantasztikus.

“Krisztus születése előtti, körülbelül 4500 éves kultúráról beszélünk. Az ilyen leletek ritkának számítanak a világban, általában barlangokban, nem a tengerszint alatt bukkanunk településmaradványokra”

A szakember hozzátette: az egykori településre légi felvételek alapján, véletlenül találtak rá.

Az elsüllyedt falu 70 méterre terül el Korcula város partjaitól, 4,5 méter mélyen a tengerszint alatt, védve a széljárástól, az iszapba ágyazódva, így jó állapotban maradt fenn.

Marta Kalebota, a helyi múzeum kurátora elmondta: a feltárás rendkívül sikeres volt. A maradványok között kovakőből készült késeket is találtak, amelyekre a föld felszínén ilyen jó állapotban nem gyakran bukkannak régészek. Nagyobb edények is kerültek elő, amelyeket különböző karcolatokkal és vörös festékkel rajzolt motívumokkal díszítettek.

“Jövőre további feltárásokat szeretnénk végezni, ez persze függ a pénzügyi lehetőségeinktől”

– hangsúlyozta a kurátor, megjegyezve, hogy a part menti tengerfenék még számos titkot rejt, amelyet még fel kell fedezniük.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top