+ Képzőművészet

Párizsban találták meg Az elveszett magyar kubizmust

Bossányi Ervin 1912, © Bossányi Archívum, AAD.
Keresés a weben

A franciaországi újranyitás egyik első eseményként nagyszabású kiállítást rendez magyar kubista alkotásokból május 21-től a párizsi Magyar Kulturális Intézet WANTED – Az elveszett magyar kubizmus címmel.

Az augusztus 14-ig nyitva tartó tárlaton 44 eredeti szobor, festmény és rajz, valamint elveszett és még keresett alkotásokról 50 fekete-fehér reprodukció lesz látható 11 magyar avantgárd művésztől.

Mint írják, a 20. század elején a francia fővárosban élt és alkotott a magyar kubista festők közül Miklós Gusztáv, Réth Alfréd, Szobotka Imre, Bossányi Ervin, Késmárky Árpád, Dénes Valéria, Farkas István és Galimberti Sándor, valamint Csáky József szobrász és Bánszky Sándor.

A párizsi kiállításon olyan eredeti műveket ismerhet meg a látogató, amelyeket ebben a formában, együtt most mutatnak be először. Első alkalommal lesz látható Csáky József frissen megtalált kubista szobra vagy Miklós Gusztáv egyetlen kubista aktja.

Az eredeti művek bemutatása mellett a tárlat felhívja a figyelmet számos elfeledett magyar kubista alkotásra azzal a céllal, hogy közülük minél több előkerüljön. Az elveszett vagy azonosítatlan alkotásokról készült reprodukciók, korabeli felvételek, 3D-s installációk segítségével arra szeretnék biztatni a szakmát és a francia közönséget, hogy vegyenek részt a művek felkutatásában, újbóli felfedezésében. A kiállítás bemutatja a magyar művészetnek ezt az elfeledett, máig rejtett fejezetét, egyben ismét rávilágítva a magyar kultúra nemzetközi beágyazottságára és a magyar alkotók jelentőségére.

A kiállítás kurátora Barki Gergely művészettörténész, aki csaknem egy évtizede keresi az elveszett magyar alkotásokat és legújabb kutatásai fókuszában a kubista művek állnak. A magyar avantgárdról az utolsó nagy kiállítás 2013-ban valósult meg Párizsban, a Musée d’Orsay-ban Allegro Barbaro címmel.

A párizsi bemutatót követően a tárlat a tervek szerint Brüsszelben és Berlinben is megtekinthető lesz, majd Budapesten csatlakozik a 2023-ra a Nemzeti Galériába tervezett nagyszabású magyar kubizmus kiállítás anyagához.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top