+ Természet

45 ezer amerikai jelentkezett bölénykilövésre a Grand Canyonba

Több mint 45 ezren jelentkeztek az amerikai Nemzeti Park Szolgálat (NPS) felhívására, amelyben 12 gyakorlott vadász önkéntest kértek a Grand Canyonban elszaporodott bölények kilövésére.

A parkfenntartó azzal magyarázta a felhívást, hogy a bölénycsordák olyan népesek lettek, hogy az már környezeti károkat okoz a természetvédelmi területen – számolt be róla a BBC hírportálja.

A bölények kilövését nem vadászatként hirdették meg, mivel az amerikai nemzeti parkokban tilos a vadászat. A felhívást egyes szakértők azért bírálták, mivel szerintük ez veszélyes precedenst teremthet.

A jelentkezés hétfőn kezdődött és 48 órával később zárult. Ez alatt az idő alatt 45 ezer jelentkező vállalkozott a feladatra.

A tájékoztatás szerint első körben 25 jelentkezőt választanak ki, majd a rátermettségük felmérése után 12 vállalkozót bíznak meg vele, hogy lőjenek ki bölényeket a park North Rim elnevezésű részén.

Az önkéntesek nem vihetnek magukkal segítőtársakat. Egy bölény mintegy 900 kilogrammot nyom, de a kilőtt állat húsából csak annyit vihet magával a vadász, amit motorizált szállítóeszköz vagy málhásállat nélkül képes. Pedig a terepviszonyok sem könnyűek: sziklás, néha havas terepen kell haladni, akár 2440 méteres szintkülönbség emelkedéssel kell megbirkózni.

A régióban azért vált szükségessé a bölények ritkítása, mert számuk az elmúlt években 600 példányra nőtt. A parkszolgálat szerint 200 példányra kellene leszorítani a bölények számát a North Rim területén az amerikai őslakosok régészeti lelőhelyeinek letaposásának elkerülése, a talajerózió és a vízszennyezés csökkentése érdekében.

A 19. század végére alig 400 példány maradt meg a korábban az országot benépesítő, 30-60 millió példányra becsült bölénypopulációból.

Környezetvédők szerint nincs rá bizonyíték, hogy a Grand Canyon térségében eredetileg is éltek volna bölények.

45 ezer amerikai jelentkezett bölénykilövésre a Grand Canyonba
3 hozzászólás

3 Comments

 1. obsitos szerint:

  Elszabadul a pokol, nagyon megbánják még ezt A BÖLÉNYEK !!!

 2. Gyzoltan szerint:

  Jobb célokra is érdemlegesek lennének a lakosság kezén lévő fegyverek, mint a bölények leölése…
  Akár a szabadságuk kivívására is..!
  Elég a valós történelemre utalni, az USA, immár kettőnek tűnő, de lényegében egy (1) Világháborúban szolgáltatta a jól képzett, bárgyú-birka, győztessé váló ágyútölteléket,
  lényegében a világuralmat birtokló, gyakorló, elenyésző kisebbség korlátlan mohóságának áldozataként…

 3. Gyzoltan szerint:

  Mint már máshol írtam, Amerikában a szakértő felbújtok mindig megtalálják a szerencsétlen alanyaikat, kik többszörös gyilkosságot elkövetve, esetükkel szolgálja a fegyverelvonás ügyét!
  Az imént olvastam a Ripostban;
  “Nincsenek szavak és egyelőre magyarázat se: hat embert lőtt agyonlőtt egy férfi egy születésnapi partin vasárnap az egyesült államokbeli Colorado Springsben, majd magával is végzett – a kiérkező rendőröket hét holttest látványa fogadta.” -nem egyedi eset…
  Jó az esélye, hogy az USA kiválasztott kiváló vezetése sikeresen csavarja ki a fegyvert a lakosság kezéből, hogy az amerikaiak is olyan jól-kezelhető birka-barmokká váljanak, mint mi Magyarországon…
  -hát csak vadászkodjanak, míg megtehetik, mert előbb-utóbb ők is megérik, hogy szinte egy riasztópisztolyt sem lehet kipróbálni, mert kivonul a kommandó…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top