+ Film

Félelmek bolygója – az Art-ravaló filmpremierje

Keresés a weben

A 2018-ban útjára indult ART-RAVALÓ a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál Egyesület szociális-művészeti és pályaorientációs projektje. Két nagysikerű színházi előadást tudhatnak maguk mögött, a Nemzeti Színházban 2020-ban bemutatott Kukorica Jancsit és a  2019-ben színre vitt És Télemakhosz?-t. Idén, a pandémia miatt az alkotókkal történő – Kiss Bea újságíró által vezetett, az Erzsébetligeti Színházban felvett – beszélgetéssel egybekötött filmbemutatóval készülnek, melyre május 25-én kerül sor este 7-kor az ART-RAVALÓ facebook oldalán és Youtube csatornájánFélelmek bolygója címmel. A Schermann Márta rendezte produkcióban – a többhónapos projektben részt vett fiatalok mellett – számos jeles kortárs alkotó és színházi nevelési szakember vett részt.

Az Art-ravaló egy 2018-ban, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával indult szociális-művészeti és pályaorientációs projekt, mely gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok társadalmi beilleszkedését és önálló életük megkezdésének segítését tűzte ki célul. Minden évben tizenkét fiatal kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen a programban, melynek részeként hat hónapon át tartó színházi-művészeti képzésben részesülnek.

A képzés során megszületik egy színházi előadás, ami róluk szól, belőlük épül. Idén a járvány miatt semmi sem a tervek szerint történt, online térbe kényszerült az alkotó szakma is, a megváltozott körülményekkel együtt változott minden más is. Újra kellett gondolni a témát, a metódust, keresni a megvalósíthatóság kereteit.

„Verseket olvastunk, beszélgettünk, vizsgáltuk magunkat, hogy mi az, ami mindnyájunkat foglalkoztat mostanában. A személyes találkozások hiánya az idő múlásával egyre szorongatóbb, az érintés, a szabadság utáni vágy egyre égetőbb lett. Virtuális helyett igazit szeretnénk. Nem félni, hanem élni végre. Ez lett hát a témája legújabb bemutatónknak, a Félelmek bolygója című filmetűdnek is, melyben egy maroknyi képzetlen és szedett-vedett, de nagyon is szeretetreméltó csapat űrexpedícióra indul nem kisebb céllal, mint hogy megmentse önmagától az emberiséget.

A produkció végül elkészült, de egészségvédelmi okokból a premierjére is online kerül sor. Öröm az ürömben, hogy így még több emberhez juthat el ez a fiatalokból inspirálódott, az ő intenzív közreműködésükkel készült alkotás. A vetítés előtt közvetítünk egy moderált beszélgetést, ahol a résztvevő fiatalok személyesen is beszámolnak arról, hogyan élték meg az elmúlt időszakot, mint jelent nekik a program, és hogyan látják saját helyzetüket a világban.”

– Schermann Márta, rendező.

„Minden olyan szűk lett, sűrű, nyomott. Mintha valaki rácsukta volna a Földre egy hatalmas doboz fedelét. A dobozban hétmilliárd-nyolcszárhamincegymillió-hatszázharmincezer-ötszáznegyvenkét ember lélegzik. Aggodalmat szívnak be és félelmet lélegeznek ki magukból.

Azt mondják, valamikor az álmok szépek voltak. De ma…félünk elaludni. Senki nem akar félszindító lenni. Ők azok, kik először álmodnak valamit. Mindig ugyanúgy történik: valakinek rémálma van. Egy-két napon belül a közelében mások is álmodni kezdik ugyanazt az álmot. Ezt hívják testvérálomnak. És az álom terjed. Egyre nagyobb területen álmodják, és egy idő után az álom nyomasztó emléke nappal is kisért. Majd megjelenik a félelem attól, hogy az álom valóra válik. Lehet akármilyen valószínűtlen, a rettegéssé növő félelem nagyon is valós…”

Narráció és videó: Benedek Viktória, Jóni Erika, Kata Kíra Vanessza, Mikó Péter Pál, Molnár Tünde, Ollé Imre, Pénzes Attila, Rákos Richárd, Rontó Róbert, Széplaki Gábor Mihály, Szórád Nikolett, Varga Erika. Az Art-ravaló csoport ötleteinek felhasználásával írta: Hárs Anna. Felvételvezető: Molnár Csaba. Zene és hangtervezés: Árvai György. Videószerkesztő: Sereglei András, Romvári Boldizsár. Színházi nevelési szakember: Romankovics Edit, Sereglei András, Rendező: Schermann Márta. Köszönet: Boda Fanni, Cserháti Ákos, Záhonyi Enikő. A hangfelvétel a Civil Rádió Stúdiójában készült. Főtámogató: Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, Erzsébetligeti Színház

Félelmek bolygója ingyenes közvetítés május 25-én este 7-kor, és további információ:

https://www.facebook.com/events/483705946391604/

https://www.facebook.com/artravaloprojekt

https://www.youtube.com/channel/UCbuD042FPRf68oGZ2t9j3tQ

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top