+ Film

A kiégés küszöbén, a szisztémás válság kora

Debreczeni Zoltán: Sola – rövidfilmajánló

Debreczeni Zoltán a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán végzett filmművész, aki a Sola című rövidfilmjében egy igazán mai társadalmi problémára világít rá az animációs technikák különböző lehetőségét felsorakoztatva. Az alkotás egy kérdésfelvetés, amelyben, bár egy női alak jelenik meg, a karakter voltaképpen gendersemleges. A betondzsungel kellős közepén a rövidfilm főhősével szinte bárki könnyedén azonosulni tud. A rendező személyes történetéből kiinduló műve leköveti egy túlhajszolt, frusztrált ember küzdelmeit, érzéseit. Az álomjelenetbe átcsapó film groteszk belső monológokkal és segélykiáltásokkal tűzdelt.

Az urbanizációs betegségként is ismert szorongás és krónikus stressz korunk egyik csendes gyilkosa, amely nemcsak az érzelmi stabilitásunk megingását eredményezi, hanem fizikai formában, kapcsolati szinten is az elmagányosodás felé vezet. Az emberiség történetében számos olyan gazdasági, környezeti és politikai válság volt és lesz is jelen, amelyek egyben egzisztenciális veszélyforrást is jelentenek. Az ember egy piaci gépezet része, amely nem áll meg, ha néhány „fogaskerék” éppen kopásnak indul. A koronavírus-járvány kellős közepén talán nem is lehetne égetőbb a film üzenete, amely erősen reflektál a nyugati munkaerőpiaci sztenderdre, a teljes mentális és fizikális kimerülés egyik fő okozójára.

Az alkotásban a társadalmi viszonyok ütköztetése kulcselemként szerepel, de mindemellett a különféle emberi reakciók is szerepet kapnak. Amikor az IT-szektorban dolgozó főszereplő egyszerűen összeomlik végkimerülésében, a körülötte dolgozók, mint egy futószalag elemei, folytatják tovább a munkát, mintha mi sem történt volna. Ez a fajta gépies attitűd, paralel megközelítést mutat Charlie Chaplin: Modern idők című filmjével. A frusztrált, túlhajszolt ember, aki egyszerű munkásként húzza az igát a gyárban, egyezést mutat az irodai nyomás monoton, személytelen környezetben zajló robotjával.

A proletariátus nem szűnt meg, inkább csak átalakult és most fehér ingben, egy irodaházban dolgozik. A párhuzamot az angliai Other Ways to Care szervezet is felismerte, akik egy olyan mozgalom megálmodói, ahol a mentális problémák alternatív kezelésével foglalkoznak filmvetítések és beszélgetések útján. A kezdeményezés által, a sorozatos stresszélményből fakadó betegség nyomán készült indie film, immáron élesben is bizonyíthat, olyan személyek esetében, akik maguk is elszenvedői korunk egyik legégetőbb problémájának. A Sola korképet mutat, erős érzelmi felismerést nyújt és segít átértékelni a hétköznapi körforgás sokszor értelmetlen meglétét, lelassulásra és befelé fordulásra sarkall.

Kakuk Szofi

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top