+ Életmód

Az idén nem volt könnyű dolga a szerelmeseknek sem

A szerelmesek által látogatott veronai Júlia-ház udvarára korlátozott számban engedték be a párokat Valentin-napon, miközben az ünnepre ott is megnyitottak az éttermek, ahol az a korlátozások miatt nem volt engedélyezett.

A Capulet-családnak tulajdonított házat, amelynek terasza Rómeó és Júlia jelenetéről ismert, az idén is sok, elsősorban helyi szerelmes kereste fel. A Verona városában található épület udvarára azonban egyszerre csak tizenhárom párt engedtek be, egymástól biztonsági távolságra, szigorúan szájmaszkban, melyet Valentin-napi csókra sem vehettek le.

Az ország nagy részén este hatig nyitva tartó vendéglátás is a szerelmesek ünnepére készült, de a rendkívüli hidegben bároknak és éttermeknek le kellett mondani a vendégek teraszokon történő fogadásáról. A több mint 300 ezer üzletet képviselő vendéglátó szövetség a nyitva tartás hosszabbítását sürgette hangsúlyozva, hogy a vacsoraidőben fenntartott zárás csak Valentin-napon 230 millió euró kiesést jelentett.

A Franciaországgal határos Liguria tartományban vasárnap nulla órától szigorították a járványkorlátozásokat, így a vendéglátás napközben is kizárólag elvitelre dolgozhat. A tiltás ellenére az éttermek megnyitottak: Ventimiglia és Sanremo tengerparti éttermeit ellepték a Franciországból is érkező vendégek, akik olasz földön akarták megünnepelni Valentin-napot. Az éttermek névtábláikra az “Elég volt a zárásból!” feliratot helyezték. A helyi hatóságok étteremtulajdonosokra és vendégekre is fejenként több száz eurós bírságot szabtak ki.

Szigorították a korábbi hetekben bevezetett enyhítést Abruzzo régióban, Trento térségében és Toszkánában, ahol majdnem egy hónapig tartó nyitás után ismét lezárták a vendéglátást, és újra zárta kapuit az Uffizi-képtár is.

Teljesen lezárt, vagyis vörös színű térségnek Bolzano és Umbria számít, valamint az abruzzói Chieti és Pescara városa.

Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és jelenleg a római egészségügyi tárca tanácsadója Olaszország azonnali és teljes lezárását sürgette, hangoztatva, hogy az óvintézkedések szigorításának és enyhítésének folyamatos váltakoztatása nem működik. Matteo Salvini, a Liga párt vezetője úgy reagált, hogy “félelmet keltő kijelentések” helyett az új kormánynak pontos egészségügyi programot kell indítania.

Mario Draghi miniszterelnök az első kormányülésén az ország “biztonságba helyezését” ígérte. A kitűzött célok között említette a vakcinázás gyorsítását, az egészségügyi rendszer digitalizációját, az egészségügyi dolgozók létszámának emelését. Az Il Messaggero napilap úgy értesült, hogy az 55 év alattiak számára engedélyezett AstraZeneca vakcinát az idősebbek számára is használni akarják elsősorban az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok között.

San Marino Köztársaság bejelentette, hogy egyetlen ampulla oltóanyag sem érkezett a miniállamba, amely Olaszországtól várta a szállítmányokat.  Ezért a több mint 34 ezer lakos számára San Marino az orosz vakcinát, a Szputnyik V-t akarja beszerezni. Hasonlóképpen a dél-olasz Campania régió is felvette a kapcsolatot az oroszországi egészségügyi hatóságokkal. Lazio régió pedig felajánlotta, hogy az orosz vakcinát saját gyógyszergyáraiban gyártatná.

Az egészségügyi hatóságok ellenzik az alpesi sípályák február 15-től tervezett megnyitását. Veneto tartomány jelezte, hogy keddtől indítja újra a síturizmust, a pályákat ötven, a sífelvonókat harminc százalékos kihasználtsággal működtetve.

Az egészségügyi minisztérium erre szigorított a beutazáson: a szomszédos Ausztriából érkezőknek ezentúl fel kell mutatniuk egy negatív koronavírustesztet a határon, valamint két hét kötelező karantén is vár rájuk.

Sárközy Júlia

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top