+ Képzőművészet

Elbúcsúztatták Vécsey Esztert, Maléter Pál unokatestvérét

A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomba csütörtökön, zártkörű szertartáson az életének 82. évében elhunyt Vécsey Eszter művészettörténészt, a Hungaria Nostra Foundation of Los Angeles alapítóját.

Vécsey Eszter 1939. május 23-án született Pécsen Vécsey Aladár dandártábornok, az aradi vértanú Vécsey Károly leszármazottjának lányaként és Budapesten hunyt el január 9-én.

A család 1944-ben a közeledő szovjet hadsereg elől nyugatra menekült. Öt évet töltöttek menekülttáborokban Ausztriában, Franciaországban, Rómában, majd Venezuelában, mielőtt 1950-ben az Egyesült Államokba érkeztek. Édesapja 1951-es halála után édesanyjával a kaliforniai Pasadenába költöztek – közölte a Hungaria Nostra Foundation of Los Angeles.

Vécsey Eszter tanult többek között a Berkeley-n és a UCLA-n, művészettörténetet és múzeumi tanulmányokat folytatott az ohiói College of Woosteren, valamint a houstoni Rice University-n. Galériát vezetett a Rice University-n (1980-1983) és a University of Houstonon (1984-1986). PhD-jét teológiából és vizuális művészetekből szerezte a Graduate Theological Unionon (GTU) és a Berkeley-n.

Vécsey Eszter 1989-ben hazalátogatott unokatestvére, Maléter Pál honvédelmi miniszter újratemetésére, akkor határozta el, hogy visszaköltözik Magyarországra. Pécsett folytatott kutatásai közben találkozott későbbi férjével, Mattyasovszky Zsolnay Tamással, a pécsi Zsolnay porcelánmanufaktúrát alapító család leszármazottjával. A házaspár budapesti, Lónyay utcai otthonában hozott létre egy bejelentkezéssel látogatható Zsolnay-emlékszobát, valamint Zsolnay-épületkerámiák Budapesten és Zsolnay-épületkerámiák a Józsefvárosban címmel jelentettek meg köteteket.

Vécsey Eszter szívén viselte a magyar kulturális örökség sorsát. 1998-ban hozta létre a Hungaria Nostra Foundation of Los Angeles alapítványt, amely az alapító Los Angeles-i házának eladásából befolyt tőke befektetésével évi 10-15 ezer dollárt áldoz a magyarországi műemlékvédelemmel kapcsolatos projektekre.

Az alapítvány támogatta többek között Dora Wiebenson The Architecture of Historic Hungary című kötetének megjelenését, a józsefvárosi Füvészkertet, a szíriai Margat keresztes várának magyar régészek által végzett feltárását, pécsi születésű vagy kötődésű alkotóművészek munkásságának népszerűsítését, a Pro Pannonia Kiadói Alapítványt, Habsburg Mária királyné 1526-ban elsüllyesztett hajóinak felhozatalát, a Szépművészeti Múzeum egy festményének restaurálását, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt rekonstrukcióját, valamint a kolozsvári Házsongárdi temető tizenegy síremlékének rendbehozatalát.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Tiszta, egyenes, szép életet élt Vécsey Eszter, az írás tanúság tétele szerint, mely az olvasót főhajtásra kötelezi!
    Viszont kár volt az írás címében „reklámként” Maléter Pált felhozni, már-csak azért is, mert nemhogy 1956 „állítólagos forradalma” nincs kitárgyalva, de a Világ XIX.-XX. századának „feldolgozása” is meghatározóan inkább propagandaanyag, mint történelem.., mely érdekeket szolgál, gyalázatos módon, a kiárusítás fogalmát kimerítve, kiszolgál…
    Világunkban, egyszerű „bárgyú emberként”, nem tudom eldönteni, hogy kik a legveszélyesebbek a Földre, az emberiségre, netán a „történészek”..? -avagy vírusos létünkben a biológiai fegyverkezés biológus zsenijei..? Netán a mások nyomorán élősködő ügyvédek, jogászok, politikusok, kalmár bankok kufár bankárjai? Talán a vegyészek, talán a fegyvergyártók..? Olyan hosszú a lista, hogy felsorolhatatlan…
    -s lehet, hogy mindez „egy-kézben” összpontosul..?!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top