+ Zene

Titkos az alku, de Shakira eladta zenei jogait

Shakira

Shakira több millió dollárért eladta zenéje jogait a Hipgnosis Songs Fund nevű brit vállalatnak.

Minden idők legtöbb lemezt eladott latin-amerikai előadónője 80 millió korongot forgalmazott világszerte. 145 dala között olyan slágerek szerepelnek, mint a Hips Don’t Lie, a Whenever, Wherever és a She Wolf.

A Hipgnosis Songs Fund az elmúlt években megszerezte Bob Dylan, Nile Rodgers, Blondie, Barry Manilow és Neil Young zenéjének jogait is. A cég nem árulta el az alku részleteit, de általában 15 évnyi jogdíjnak megfelelő összeget fizet ki előre egy-egy előadónak.

Adókedvezménnyel sokan “25 évnyi összegnek megfelelő pénzt kapnak egycsapásra”  – mondta Merck Mercuriadis, a cég alapítója tavaly egy korábbi üzlettel kapcsolatban a BBC-nek.

A művészek ezzel azonnal anyagi biztonságot teremtenek, a Hignosis pedig örökké birtokolni fogja a jogokat, új bevételi forrásokat kialakítva a zene számára például filmes és televíziós licencekkel, új termékek piacra dobásával.

A három Grammy-díjat és 12 Latin Grammy-díjat nyert Shakira 1991-ben, 13 évesen adta ki első lemezét. Első angol nyelvű lemezét, a Laundry Service című albumot 13 millióan vásárolták meg 2001-ben.

Shakira volt a 2020-as Super Bowl félidejének fő előadója Jennifer Lopez mellett. A show tovább növelte a zenéje iránti érdeklődést és az értékét a befektetők számára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top