+ Színház

100 éve először fűrészeltek ketté embert közönség előtt

Idén százéves a világ egyik leghíresebb bűvésztrükkje, amelyben az illuzionista kettéfűrészel egy embert: a centenárium alkalmából a londoni székhelyű Magic Circle online rendezvénnyel készül a hétvégére.

A kettéfűrészeléses bűvésztrükköt a brit Percy Thomas Tibbles, művész nevén PT Selbit találta ki és 1921. január 17-én sokkolta vele először a közönséget az észak-londoni Finsbury Park Empire színházában – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A mutatvány igazi szenzáció volt és azóta a világ egyik legismertebb illúziójává vált, amelyet számtalan bűvész számtalan formában feldolgozott.

Selbit eredeti trükkjében a “kettéfűrészelt” nőnek nem lógott ki a feje és a lába a dobozból, ami azóta hagyománnyá vált ennél a mutatványnál. Maga a fűrészelés is olyan lassú volt, hogy ma már valószínűleg untatná a közönséget.

A Magic Circle vasárnapi online rendezvénye, amelyet a Facebookon (Magic Circle Unlocked) nézhetnek az érdeklődők, végigkalauzol a bűvésztrükk történetén, felidézve egyebek között, hogy a BBC miként sokkolta 1956-ban a brit közönséget a bűvésztrükk élő közvetítésének hirtelen – a műsoridő lejárta miatti – befejezésével, amely miatt a nézők azt hitték, hogy szemtanúi voltak valaki meggyilkolásának.

A vasárnapi programban feltűnik mások mellett David Copperfield is, aki körbevezeti a nézőket Las Vegas-i bűvészmúzeumában és bemutatja saját kettéfűrészeléses trükkjét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top